TUŽNO SJEĆANJE

Dvije godine od terorističkog napada u Beču. Austrijski politički vrh položio vijence

Foto: EXPA/ Max Slovencik
AUT, Gedenken an die Opfer des Terroramschlag in Wien
Foto: EXPA/ Max Slovencik
AUT, Gedenken an die Opfer des Terroramschlag in Wien
Foto: EXPA/ Max Slovencik
AUT, Gedenken an die Opfer des Terroramschlag in Wien
02.11.2022.
u 12:29
U napadu četiri osobe su smrtno stradale, a njih 22 su bile ozlijeđene
Pogledaj originalni članak

Austrija danas obilježava tužnu obljetnicu, dvije godine od terorističkog napada u središtu Beča, u kojem su četiri osobe smrtno stradale, a njih 22 su bile ozlijeđene.

Atentator je bio 20-godišnji Austrijanac makedonskog podrijetla Fejzulai Kujtima, kojeg su djelatnici specijalnih postrojbi austrijske policije WEGA “neutralizirali” u njegovom sumanutom pohodu na nedužne prolaznike. A bilo ih je poprilično te večeri u središtu Beča, jer su mnogi Bečani, dan uoči stupanja na snagu lockdowna 3. studenoga 2020., prije “zaključavanja” otišli još malo prošetati gradom. Strahote koje su potom neke od njih zadesile i jezivi prizori s bečkih ulica , koje su protutnjale svjetskim medijima, zavili su Austriju i grad Beč u crno.

Ali istovremeno ih potaklo na još odlučniju i sustavniju borbu protiv terorizma, antisemitizma, netolerancije i ostalih “društvenih zla” današnjice, na svim razinama. U znak sjećanja na nedužne žrtve terorističkog napada prije dvije godine u Beču, austrijski kancelar Karl Nehammer (Narodna stranka) i potkancelar Werner Kogler (stranka Zelenih), položili su danas vijence i zapalili svijeće kod spomenika podignutom tim povodom na bečkom trgu Desider-Friedmann. Nazočni su također bili ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner, ministrice pravosuđa Alma Zadić, te bečki gradonačelnik Michael Ludwig i predsjednik Židovske vjerske općine u Beču Oskar Deutsch.

U zajedničkom priopćenju Nehammera i Koglera stoji: “Danas, kao i tada u našim smo mislima uz one, koje smo izgubili na dan napada”. Obojica visokih austrijskih dužnosnika su atentat osudili kao “pokušaj rascjepljivanja društva”. Uz opasku, kako je to bio neuspješan pokušaj s obzirom da je stav Austrije posve jasan: “Odlučno protiv terora i nasilja i za suživot i mir”. Mediji navode kako je u Beču upravo u tijeku sudski proces šestorici osumnjičenih da su bili atentatorovi pomagači ili su znali da se priprema teroristički napad u središtu austrijskog glavnog grada.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.