Nova tehnologija

Dvije tvrtke pokrenule ključnu fazu testiranja cjepiva za Covid-19

Foto: Reuters/PIXSELL
Dvije tvrtke pokrenule ključnu fazu testiranja cjepiva za Covid-19
28.07.2020.
u 06:43
Oba kandidata za cjepivo oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje cjepiva, ali nemaju dugo razdoblje praćenja
Pogledaj originalni članak

Tvrtke Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su u ponedjeljak da su ušle u treću fazu testiranja cjepiva za COVID-19 na po 30 tisuća sudionika, koja bi mogla omogućiti dobivanje odobrenja od regulatornog tijela te raširenu uporabu do kraja ove godine.

Riječ je o prvim studijama kasne faze pokusa koje su dobile podršku od Trumpove administracije s ciljem – ubrzavanja razvoja mjera suzbijanja novog koronavirusa, što je učvrstilo nade da će učinkovito cjepivo zaustaviti pandemiju.

Oba kandidata za cjepivo oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuje brži razvoj i proizvodnju nego tradicionalne metode proizvodnje cjepiva, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA cjepivo "ući će" u imunološki sustav, prepoznati i neutralizirati koronavirus oponašanjem njegove površine.

Moderna je od američke vlade za razvoj cjepiva dobila gotovo milijardu dolara.

Pfizer je s američkom vladom potpisao oko dvije milijarde dolara vrijedan sporazum o prodaji cjepiva za 50 milijuna ljudi pokaže li se da je učinkovito.

Trenutačno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih cjepiva za koronavirus, od kojih se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.

Video: Velike gužve na drive-in testiranju za koronavirus

Ravnatelj američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, ako se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim, mogla imati spremne desetke milijuna doza.

Pfizer je priopćio da bi, ako testiranje bude uspješno, mogao već u listopadu zatražiti odobrenje regulatora te do kraja godine isporučiti cjepiva za 50 milijuna pacijenata.

Pfizer planira do kraja 2021. proizvesti oko 1,3 milijardi doza cjepiva, dok Moderna, po riječima izvršnog direktora Stephanea Bancela, cilja na proizvodnju 500 milijuna do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021.

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, kazao je kako su rezultati testiranja u Moderni mogući čak i prije studenoga.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

AJ
ajdemipopusi
08:17 28.07.2020.

Lazu, korona je virus, a za viruse nitko nije otkrio da li su organske ili anorganske prirode i stalno mutira, tako da za viruse nije ni moguce napravit cjepivo. To sto oni rade je hrpenda otrova i nista drugo.

ZN
znam
10:57 28.07.2020.

"Dobrotvor" Bill je vec proracunao koliko ce ljudi biti trajno ozlijedjeno cjepivom: 700,000.

ZV
Zvjerko1
09:25 28.07.2020.

Kako je netko lijepo napisao: Onaj tko prvi izbaci učinkovito cjepivo protiv korone, taj ju je i napravio. Zanimljivo da je američka tvrtka (koja je dobila miljardu eura od američke vlade) nadomak otkrića cjepiva u svega nekoliko mjeseci. Cjepiva se proučavaju i testiraju desetak i više godina, a ovo, za potpuno nepoznat virus je proizvedeno u manje od godinu dana.