Virus u susjedstvu

Dvoje oboljelo od novog sarsa Mersa izolirani u Toscani

Foto: Reuters/Pixsell
Dvoje oboljelo od novog sarsa Mersa izolirani u Toscani
10.06.2013.
u 12:23
Obje zaražene osobe su pod liječničkim nadzorom, hospitalizirane u izolaciji, u bolniciu Firenzi. Jedan od njih je strani državljani, u 40-tima, koji je boravio u Jordanu. Imao je visoku temperaturu, kašalj i znakove respiratornog zatajenja
Pogledaj originalni članak

Novi SARS proširio su u Italiji, a vijest je potvrđena u Regije Toscana, gdje su izolirane čak dvije oboljele osobe zaražene novim sojem korona virusa. Riječ je o novom Sarsu strogo definiranom kao akutna infekcija dišnog sustava. U Europi je već zabilježen ovakav slučaj, i to u Francuskoj, gdje je pacijent, koji boravio u Dubaiju, preminuo od komplikacija urokovanih infekcijom. I u Danskoj i Velikoj Britaniji potvrdili su slične slučajeve.

Potvrdu o oboljelima od novog sarsa potvrdila dalo je talijansko Ministarstvo zdravstva. Obje zaražene su pod liječničkim nadzorom, hospitalizirane u izolaciji, u bolniciu Firenzi. Jedan od njih je strani državljani, u 40-tima, koji je boravio u Jordanu. Imao je visoku temperaturu, kašalj i znakove respiratornog zatajenja. Laboratorijskih ispitivanja, provedena u suradnji zdravstvenih vlasti Toskane i Nacionalnog instituta za zdravlje, potvrdili su dijagnozu.  

Novi SARS, nazvan je - Mers (Bliskoistočni respiratorni sindrom, (Middle East Respiratory Syndrome), virus je prenosiv među ljudima. Prvi se put pojavio 2002.godine  u Kini kada je njime bilo zaraženo 8.000 ljudi, a smrtnost je bila 10% te je umrlo 800 ljudi. Riječ je o jednom iz skupine coronavirusa, koji obuhvaća široki spektar simptoma, uključujući i prehlade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.