Kockanje sa sudbinom

Economist o budućnosti Britanije: 'Zbogom, Europo!'

Foto: AFP/PIXSELL
Economist o budućnosti Britanije: 'Zbogom, Europo!'
07.12.2012.
u 14:05
Ugledni Economist piše da postoji sve veća mogućnost da Velika Britanija napusti Europsku uniju, ali i zaključuje da bi to bilo nepromišljeno kockanje
Pogledaj originalni članak

Ugledni Economist piše da postoji sve veća mogućnost da Velika Britanija napusti Europsku uniju, ali i zaključuje da bi to bio nepromišljeno kockanje.

U tekstu o britanskoj budućnosti pod naslovom "Zbogom, Europo" Economist se poziva na riječi bivše britanske premijerke, "željezne lady" Margaret Thatcher koja je izjavila da njihov san nije "izolirano egzistiranje na rubu europske zajednice". List smatra da stvarnost sve više postaje takva.

Čini se da je referendum samo pitanje vremena

Ankete pokazuju da većina Britanaca želi otići iz Unije, a čak su i "najžešći britanski kritičari EU začuđeni kako se stvari brzo odvijaju" te se čini da je referendum o britanskom članstvu u EU "samo pitanje vremena".

Kontinentalna Europa smatra da bi se Britanci napokon trebali odlučiti hoće li "ući u klub ili ga napustiti", a čini im se i da koriste prijetnju izlaskom kao svoj "alat za pregovore", posebno u vrijeme kada je euro u krizi.

Izlazak bi donio velike štete

Economist piše da bi "Britanci imali štete od izlaska i više nego trenutačno shvaćaju", ali da bi štetu pretrpjela i Europa. "Britanci se bore za slobodnu trgovinu i manje regulacije pa bi bez njih Unija bila letargičnija i još bi više bila iza Amerike i svijeta u razvoju", piše Economist. List piše da bi Britanija, ako izađe, na brzinu dobila neke prednosti kao što je ušteda 13 milijardi dolara za proračun, sloboda u poljoprivrednoj politici čime bi hrana bila jeftinija.

Izlaskom iz zajedničkog tržišta "riješili" bi se i direktiva o tržištu rada te se njihov financijski sektor ne bi morao brinuti o oporezivanju financijskih transakcija i europskim pravilima. "No te prednosti bi snažno prevagnuli troškovi britanskog izlaska jer bi se smanjila trgovina s državama koje čine pola britanskog izvoza", piše Economist te dodaje kako bi otišli proizvođači automobila koji Britaniju koriste kao svoju bazu u Europi zajedno s velikim dijelom financijskog i uslužnog sektora.

Morali bi ponovno pregovarati o desecima bilateralnih trgovačkih ugovora s mnogo slabije pozicije od one koju uživaju kao članica EU.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

UK
UKUSA
18:01 07.12.2012.

Tko ih je primio uopce u EU?

SP
spartak
22:17 07.12.2012.

Možda nekima nije poznato da je The Economist list koji zastupa interese britanskog krupnog kapitala, bankarstva, multinac. kompanija itd. A upravo ti krugovi su i bili oni koji su lobirali i financirali ulazak VB u EU i sada će učiniti sve da ostane u EU, a ako treba počet će plašit narod baukom nezaposlenosti , pada standarda i itd uoči referenduma. Vidjet ćete uskoro. Referendum će zbog toga propast , jer krupni lovatori su za EU.

OB
-obrisani-
15:25 07.12.2012.

engleska bez eu !!! samo ako bi i francuzi i njemacka izasli iz eu a to nije realno....realnije moze biti ako tih prvih 12 od EU naprave neku EU unutar EU(moze biti realnost) ali bez Grcke.