Bruxelles zbunjen

EK: Bilo koja članica EU Sanadera može izručiti Hrvatskoj

Foto: Boris Šćitar/Pixsell
EK: Bilo koja članica EU Sanadera može izručiti Hrvatskoj
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
09.12.2010.
u 19:10
Ako je nevin, može to izjaviti na sudu jer očekujem da će mu se pružiti objektivna pravda, kaže Swoboda.
Pogledaj originalni članak

– Dobro je znano da se Europska komisija ne osvrće na pojedinačne slučajeve – uzvratila je Angela Filote, glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefana Fülea, na upit Večernjega lista da se osvrne na zahtjev DORH-a da se uhiti bivšega premijera Ivu Sanadera, posebice u svjetlu ispunjavanja mjerila za zatvaranje 23. poglavlja, pravosuđa i temeljnih prava, u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. Ni nakon što se doznalo da je Sanader pobjegao u EU nije imala što dodati. Rekla je samo još da od hrvatskoga pravnoga sustava očekuju “da sve slučajeve obradi u skladu s načelom neovisnosti pravosuđa te uz puno poštovanje temeljnih sloboda i ljudskih prava”.

Korupcija na vrhu popisa


Matthew Newman, glasnogovornik potpredsjednice EK Viviane Reding, zadužene za pravosuđe, temeljna prava i državljanstvo, u čijoj je mjerodavnosti i europski uhidbeni nalog, na pitanje što će EK učiniti sada kada se Sanader od hrvatskoga pravosuđa sklonio na ozemlje EU, podsjetio je da su “i Slovenija i Hrvatska 1995. ratificirale Europsku konvenciju o izručenju iz 1957., koja se može primijeniti među objema zemljama”.

A ako je Sanader kroza Sloveniju nastavio put dublje u EU?

– U tome slučaju može se između Slovenije i druge države članice EU primijeniti okvirna odluka o europskome uhidbenome nalogu. No, kako EK ne zna podrobnosti ovoga slučaja, ne možemo se na njega dalje osvrtati – zaključio je Newman.

Europarlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku austrijski socijalist Hannes Swoboda kaže da je “posve jasno da od hrvatske Vlade i Sabora očekujemo da djeluju u skladu sa zakonom, neovisno o kome je riječ, pa bio to i premijer ili saborski zastupnik”.

– Za Sanadera je najbolje da objasni što jest, a što nije činio. Takvo objašnjenje važno nam je prije nego što potpišemo Pristupni ugovor s Hrvatskom jer borba protiv korupcije na vrhu je popisa onoga što se od Hrvatske traži. Malo je neobično što je otišao prema Sloveniji, u svjetlu sukoba koje je ranije imao sa slovenskom vladom, ali nadam se da će poštovati zakon i da će se vratiti u Hrvatsku. Ako je nevin, što se nadam da jest, može to izjaviti pred sudom jer očekujem da će mu se pružiti objektivna pravda. On je čovjek koji je učinio mnogo za Hrvatsku, ali nije iznad zakona – rekao je Swoboda, pomalo zbunjen najnovijim zbivanjima.

Barroso šalje odgovor?

Potpredsjednik europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke i supredsjedatelj Zajedničkoga parlamentarnoga odbora EU-Hrvatska Gunnar Hökmark ustvrdio je da je “zamijećeno da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj sadržajna i konkretna”.

– Odlazak bivšeg premijera odličan je primjer učinkovitosti  antikorupcijske kampanje – dodao je Hökmark. Sanader se, u strahu od uhićenja, bio pismom obratio predsjedniku EK Joseu Manuelu Barrosu. Iako je još 15. studenoga Barrosova glasnogovornica Leonor Ribeiro da Silva bila nagovijestila da će Barroso na Sanaderovo pismo odgovoriti, u srijedu je potvrdila da odgovor još nije poslao, ali da to i dalje namjerava učiniti.

*Veliki specijal na 30 stranica o bijegu Ive Sanadera čitajte sutra u tiskanom izdanju Večernjeg lista!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

OB
-obrisani-
21:19 09.12.2010.

pa ako misle izručit onoga što je karo jednu žensku bez kurtona... valjda će i ovoga što je izhebo 4.5 milijuna ljudi...

Avatar emilsali
emilsali
20:07 09.12.2010.

Ma ko je Svoboda......propali politicar.....da je to neko drugi rekao OK recimo Daniel Cohn-Bendit

OB
-obrisani-
21:06 09.12.2010.

HDZ treba zabraniti trajno. Najbolje da se ta zabrana unese u ustav. Članovima HDZ-a treba suditi i zatvoriti ih.