Poljoprivredna politika

EK: Hrvatskim mljekarima na raspolaganju je više načina potpora

Foto: Davor Javorović/Pixsell
EK: Hrvatskim mljekarima na raspolaganju je više načina potpora
18.02.2014.
u 16:27
Europska komisija u svom odgovoru o problemima mljekara u Hrvatskoj podsjeća da im na raspolaganju stoji više načina potpora
Pogledaj originalni članak

Hrvatski će mljekari moći iskoristiti nove odredbe u poljoprivrednoj politici EU, odgovorila je Europska komisija na pitanje SDP-ovog zastupnika Tonina Picule iz prosinca 2013. o konkretnim mjerama koje Komisija namjerava poduzeti kako bi ublažila utjecaj ukidanja kvota na ionako poljuljan hrvatski mljekarski sektor.

Europska komisija u svom odgovoru o problemima mljekara u Hrvatskoj podsjeća da im na raspolaganju stoji više načina potpora, s čime su u skladu planovi Ministarstva poljoprivrede RH. Temeljna je postavka EK je procjena da će povećanje proizvodnje mlijeka u EU i dalje biti ograničenog rasta, čak i u novim uvjetima poslovanja s ukinutim kvotama - što je suprotno očekivanjima proizvođača u velikom dijelu članica EU, ne samo u Hrvatskoj.

Proizvodnja mlijeka važan je čimbenik hrvatske poljoprivrede. Ona čini 14% ukupne vrijednosti poljoprivredne proizvodnje te u njoj sudjeluje više od 10.000 aktivnih isporučitelja mlijeka. Dok se u nekoliko zemalja postojeće kvote prekoračuju i prije formalnog ukidanja, u Hrvatskoj je zabilježen znatan pad proizvodnje pa se tako broj isporučitelja od 2009. smanjio za 35%, a samo u prvom polugodištu 2013. godine isporuka mlijeka je smanjena za 19,4%.

U odgovoru, Europska komisija ističe da „hrvatskim mljekarima kao i ostalim proizvođačima mlijeka, na raspolaganju stoji određen broj mjera unesenih novim odredbama u nedavno reformiranu zajedničku poljoprivrednu politiku EU. U slučaju poteškoća na tržištu proizvođačima iz Hrvatske dostupna je ojačana sigurnosna mreža.”

Kako bi pomogla najranjivijim proizvođačima, Hrvatska može primijeniti sustave poput plaćanja na područjima s prirodnim ograničenjima te dobrovoljne proizvodno vezane potpore. Novi alat za upravljanje rizicima omogućit će Hrvatskoj da ugroženim proizvođačima ponudi dodatnu pomoć. Dijelovi paketa u području proizodnje mlijeka i dalje će biti važni za poboljšanje položaja hrvatskih proizvođača u pregovorima i sustava opskrbe u cjelini. Osim toga, radi boljeg praćenja mljekarskog sektora i predviđanja poteškoća u njegovu funkcioniranju nakon ukidanja kvota, osnovat će se indikator tržišta mlijeka (MMO).

 - Cilj je MMO veća transparentnost mljekarskog sektora EU koja bi se postigla pravovremenim širenjem podataka o tržištu i kratkoročnom analizom, zaključila je Komisija u svom obrazloženju.

>> Jakovina o mliječnom sektoru Hrvatske: Imamo razloga za zabrinutost

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

RE
rexx331
19:05 18.02.2014.

Prvo smo pristali na kvote i uništili svoje selo,a sad budemo uvozili mlijeko iz zemalja koje su diktirali naše kvote.Ovo nije priča samo o mlijeku. Nego uzgred gdje u EU Hrvatski radnici mogu(čitaj smiju) raditi?

DH
dalibor.hren
22:48 18.02.2014.

Kako bi si skratili muke, hrvatski mljekari mogu od ministra poljoprivrede besplatno dobiti cijankalij - KCn!

NV
novo vriijeme
17:22 18.02.2014.

Molim da Jakovina odmah da ostavku, jer sada vidimo da EU fonovi čekaju hrvatske aplikacije, a Ministarstvo poljoprivrede ništa ne radi, ono je dužno organizirati poljoprivrednicima sve od infromacije do prijave. Umjesto toga gledamo Jakovinu i ženu u 1 klasi aviona na letu od 2h kakopiju šampanjac.