SANKCIJE

EK u prijedlog nove Uredbe o interventnim mjerama uvrstila i mandarine

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
EK u prijedlog nove Uredbe o interventnim mjerama uvrstila i mandarine
16.09.2014.
u 16:27
Hrvatsko izaslanstvo bilo je zatražilo da se proširi obuhvat proizvoda za koje će se odobriti potpora
Pogledaj originalni članak

Prema prijedlogu Europske komisije u prijedlog nove Uredbe o interventnim mjerama u sektoru voća i povrća, koje se provode zbog zabrane izvoza u Rusiju, bit će uvrštene i mandarine, izvijestili su danas iz našeg Ministarstva poljoprivrede.

Ministar Tihomir Jakovina na sjednici je Vijeća ministara poljoprivrede EU, koja je održana 5. rujna i na kojoj se raspravljalo o ruskoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, skrenuo pažnju na problem izvoza hrvatskog voća - jabuka i mandarina - u Rusiju. Hrvatsko izaslanstvo tada je pozdravilo mjere koje je poduzela Europska komisija i ocijenilo da idu u dobrom smjeru, ali je iznijelo stajalište kako ih je potrebno doraditi te tako osigurati jednaku razina potpore za sve pogođene proizvođače u zemljama članicama. Zatraženo je da se proširi obuhvat proizvoda za koje će se odobriti potpora te uključe agrumi u okvir interventnih mjera.

"Drago nam je što je Europska komisija uvažila naš zahtjev te će uvrstiti agrume u prijedlog Uredbe. Na ovaj način ćemo omogućiti našim proizvođačima da smanje štete koje su nastale zbog zabrane izvoza u Rusku Federaciju. Osim mjera intervencije za koju smo se izborili, preporučili smo našim proizvođačima voća i povrća da se maksimalno pokušaju angažirati u traženju plasmana na druga tržišta Europske unije i u treće zemlje", rekao je Jakovina.

Proizvodnja mandarina u 2012. godini u Hrvatskoj je iznosila 51.080 tona dok je u 2013. godini iznosila 40.317 tona. Od toga je u 2013. godini u Rusiju izvezeno 3.307 tona u vrijednosti od 1.529.996 eura. Na razini Europske unije ukupna proizvodnja agruma iznosila je u 2013. godini 8.617.000 tona, od čega je izvezeno 9%, što iznosi 779.000 tona, a u Rusiju je izvezeno 152.000 tona ili 19% ukupnog izvezenih agruma.

>> Picula pozvao EK da proširi listu proizvoda koji se kompenziraju

>> Ruža Tomašić: Ova zabrana posebno pogađa hrvatske proizvođače

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

UZ
uzor10
21:38 16.09.2014.

Nas ljepotan

NI
nicolatesla
16:55 16.09.2014.

^^Preporučili smo našim proizvođačima voća i povrća da se maksimalno pokušaju angažirati u traženju plasmana na druga tržišta Europske unije i u treće zemlje", rekao je Jakovina.^^ - Koje trece zemlje, pa tvoja je zemlja zemlja treceg svijeta zahvaljujuci takvima kao ti. Vi ste unistili domace proizvodjace, najprije vi sto ste unistili poljoprivrednike, i sto ste dozvolili uvoz iz 140 zemalja u sicusnu drzavicu od 4,5 milijuna stanovnika, i trebate svi odgovarati pred strogim sudom. I odovarati cete prije ili kasnije u to mozete biti sigurni. Pola EU parlamenta se jasno izglasilo protiv sankcija, sve desnice u parlamentu, samo ste vi pozdravili sankcije svi redom Hrvati u parlamentu, sami protiv svoje drzave, zato vas treba strogo kazniti i potjerati kuci sto prije.

Avatar Jorge
Jorge
11:35 17.09.2014.

Koliko je Hrvatska pod ovim likom uspjela dobiti novaca zbog ruskog embarga? 10 milijuna, 10 tisuća, 10 kuna? Ništa?