NEPOZNAT UZROK

Eksplozija u arhivu Općinskog suda u Jaski

26.05.2002.
u 00:00
* Žene na dvorištu čule su šištanje, a onda je odjeknula strašna eksplozija. U arhivu nema struje, plina ni centralnoga grijanja - veli jedna od najbližih susjeda
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Snažna eksplozija uništila je u petak oko 21.50 pomoćnu zgradu Općinskog suda u Jastrebarskom, u kojoj je smješten sudski arhiv. Nitko nije ozlijeđen, uzrok je još nepoznat, a policija je očevid počela raditi jučer tek poslije podneva, kad je uklonjena opasnost da se preostali dio zgrade sruši na ljude.

Kako je priopćila PU zagrebačka, na Šetalištu braće Kazića 6, u samom središtu Jaske, najprije je obavljen samo vanjski pregled arhiva (riječ je o starijoj građi), a kako je bila jako narušena statika zgrade, prije očevida dio građevnog materijala uklonjen je, a ostatak zgrade poduprt.

- U toj je zgradi i sudsko spremište sa starim stvarima, uz ostalo i piljevinom i akumulatorima, pa je možda uzrok eksplozije kemijska reakcija. Popucalo je i nekoliko stakala na samoj zgradi suda, sa stražnje strane - rečeno nam je u policiji.

Na mjestu događaja prostor je bio široko ograđen i pristup je bio zabranjen. Nitko nije želio davati izjave, pa ni predsjednik suda u kojem se sve dogodilo, Vid Rodić, a ni istražni sudac iz Zagreba, Zdenko Posavec. U Županijskom sudu u Zagrebu doznali smo da je na teren izašao velik broj vještaka MUP-a, ali da treba raskrčiti ruševine da bi se došlo do središta eksplozije.

Jedna od prvih susjeda suda u Jastrebarskom ispričala nam je šok koji je doživjela:

- Umrli smo od straha, to je bila strašna eksplozija! Imala sam osjećaj da po našem krovu lete komadi cigle. Takvo što u Jaski se nikad nije dogodilo! Vidjela sam da su dva zida te zgrade iza suda, gdje je u Napoleonovo doba bila konjušnica, a poslije zatvor, pa stanovi, sasvim izbijena, a ulazna vrata isto tako. Nije bilo vatre, samo su se poslije vidjeli dim i prašina. Policija je odmah došla i ostala do tri ujutro, pa se vratila oko pola osam!

Ta žena rekla nam je da je u toj zgradi struja isključena prije nekoliko godina, a unutra nema ni plina ni centralnog grijanja, pa eksplozija tih instalacija kao uzrok ne dolazi u obzir.

- Dvije žene koje žive u zgradi suda, a jedna u njemu i radi, sjedile su na dvorištu i čule, kako su mi poslije pričale, šištanje, a odmah zatim odjeknula je eksplozija - dodala je sugovornica koja nije željela da joj ime bude objavljeno.

H. Dečak

Pogledajte na vecernji.hr