TERORIZAM

Eksplozivom na sarajevske Hrvate

06.08.2003.
u 00:00
U Sarajevu, gradu opasnog življenja za katolike, omiljena su meta časne sestre
Pogledaj originalni članak

U sarajevskom naselju Stup preksinoć oko 23 sata, u dvorištu hrvatske obitelji Spomenke Markulj i Vlade Ivanović, eksplodirala je naprava podmetnuta ispod parkirana teretnog džipa. Od siline detonacije oštećena su dva vozila i popucala su prozorska stakla. Na mjestu događaja zatekli smo sarajevskog tužitelja Ismeta Šuškića.

Nejasni motivi

- Motivi počinitelja nisu poznati. Još nije utvrđena ni vrsta eksploziva - kazao je Ismet Šuškić.

- Oko 22.30 ušla sam u kuću i čula korake u dvorištu. Ponovno sam izišla. Kako ništa nisam opazila, vratila sam se unutra. A onda je odjeknula strašna eksplozija - prisjeća se suznih očiju Spomenka Markulj.

- Ne znam koji su motivi ovoga terorističkog čina... Da ne vjerujemo u Boga i ne nadamo se da će biti bolje, izludjeli bismo... - Spomenka nije mogla dalje. Njezin plač govorio je više od riječi. Nismo joj htjeli otežati pitanjem koliko su Hrvati sigurni u Sarajevu. Slično je izjavio i Vlado Ivanović: - Išlo se s namjerom da nas se zaplaši. I uspjeli su. Eksplozija je posijala strah.

- Zašto su nam to učinili? - pitala su njegova preplašena djeca Mario i Monika. Vlado je istaknuo kako nije vjerovao da bi on mogao doživjeti sudbinu mnogih drugih sunarodnjaka samo zato što su te vjere ili nacije. - Tu smo rođeni. Sa svima smo bili dobri. Nismo imali neprijatelja. Barem nam se činilo.

Neslužbeno smo doznali kako je Vlado zet Ante Stanića, biznismena koji je razvio lanac velikih trgovina. Smiju li Hrvati u Sarajevu biti uspješni?!

Većina Hrvati

Sarajevsko naselje Stup do rata je bilo većinsko hrvatsko. Od rata su u Sarajevu apsolutno manjina.

Tamo živi desetak tisuća Hrvata i oko 400 tisuća Bošnjaka. Katolici su izloženi čestim napadima.

Prije mjesec dana kardinala Vinka Puljića i biskupa Franju Komaricu napali su, vrijeđali i uzvikivali "Allahu ekber", "Tekbir" i pogrdne psovke. Prije toga opljačkana je katolička crkva.

Prije nekoliko mjeseci sarajevski glumac Feđa Štukan stavio je prezervativ na Isusov prst ispred sarajevske katedrale. I to je nazvao umjetnošću... U Sarajevu, gradu opasnog življenja za katolike, omiljena su meta časne sestre.

One su proživjele desetke napada. Jednu od njih u središtu grada napala je žena odjevena u muslimansku odoru i strgnula joj križ. Drugoj su s balkona bacili smeće na glavu. Na treću je taksist nasrnuo vozilom.

Pogledajte na vecernji.hr