zatvoreno poglavlje

Elita stiže na Kosovo za kraj nadzirane neovisnosti

Foto: AFP/PIXSELL
Elita stiže na Kosovo za kraj nadzirane neovisnosti
09.09.2012.
u 10:16
Od proglašenja neovisnosti ovaj događaj predstavlja najvažniji korak u konsolidaciji kosovske državnosti
Pogledaj originalni članak

Na međunarodnoj konferenciji koja će se 10. i 11. rujna održati u Prištini sastat će se članovi Međunarodne Upravljačke Grupe kako bi proglasili kraj nadziranja neovisnosti Republike Kosovo. Nakon sastanka održat će se svečana sjednica Skupštine Republike Kosovo i konferencija “Kosovo: zatvoreno poglavlje”, kojoj će prisustvovati predstavnici vlada iz cijelog svijeta, uključujući autora plana koji je doveo do neovisnosti Kosova, bivšeg finskog predsjednika  Martta Ahtisaarija.

Očekuje se i obraćanje prisutnima bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona preko video linka.

Od proglašenja neovisnosti ovaj događaj predstavlja najvažniji korak u konsolidaciji kosovske državnosti. -Kosovo je u potpunosti provelo plan predsjednika Ahtisaarija kako bi izgradilo europsko, multietničko društvo i pokrenulo demokratske reforme, kazao je predsjednik Vlade Republike Kosovo, Hashim Thaçi nakon što je Skupština Kosova usvojila 22 ustavna amandmana kako bi okončali proces nadzirane neovisnosti te napomenuo:

-Ostaje još mnogo toga što treba učiniti, ali kosovska državnost se konsolidira i jača svakim danom, i kraj nadzirane neovisnosti je najveće međunarodno priznanje koje je Kosovo dobilo nakon četiri i pol godina neovisnosti, istaknuo je Thaçi.

Iako će međunarodni civilni ured, organizacija s mandatom za nadgledanje provođenja Ahtisaarijeva Plana prestati s radom, predsjednik vlade Republike Kosovo Hashim Thaçi uputio je poziv Bruxellesu za produžetak mandata EULEX-a, Misije EU za vladavinu prava.

Poznato je kako je Kosovo proglasilo neovisnost 17. veljače 2008.godine a do sada Kosovo je priznato od 91 države.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

VE
velikazmija
10:39 09.09.2012.

bog njima da sriću i zdravlje izbavili su se srpskog jarma prije neg hrvatska a pitanje je i kad ćemo mi biti slobodni od ugnjtivača i ugroženih dali će sad kosovo da gori ko hrvatska --

OB
-obrisani-
10:55 09.09.2012.

PORUKA ŠIPTARIMA : Nemojte se baš pono opustiti, jer dokle god su vam na samom obodu južne Srpske pokrajine Kosovo i Metohija, stacionirane manevarske jedinice policije MUP-a Srbije, dokle god su vam na području Severa Kosova i Metohije stacionirane jedinice Žandarmerije i PTJ-a, a na Kopaoniku baza vojske Ruske Federacije nećete imati mira!!! Zapravo, dokle god budete držali pod okupacijom teritoriju Kosova i Metohije južno od reke Ibar pa nadalje, žnajte da ćete uvek živeti u strahu od Srpske osvete. Zato rešite se straha i ne živite u njemu, jer je to nezdravo!!!.

OL
olovka
10:28 09.09.2012.

Dabogda vam sve funkcionisalo kao i kosovski zivot.