Izvor iz Europske komisije:

EU i SAD žele da Hrvatska i Srbija probleme riješe same

Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Plenković i Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Plenković i Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Plenković i Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Plenković i Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Plenković i Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Plenković i Merkel
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Plenković i Merkel
15.12.2016.
u 18:58
Poruka i njemačke kancelarke Merkel i američkog potpredsjednika Bidena da bilateralna pitanja treba rješavati bilateralno, znači ne pregovorima Srbije s EU
Pogledaj originalni članak

Kada su dečki iz Bruxellesa preuzeli HDZ, a potom i Vladu, bilo je očekivano da će njihov fokus, jer im je to po vokaciji određeno, biti velikim dijelom na vanjskoj politici. No malo tko je očekivao da će u nepuna dva mjeseca Vlade bruxelleski dečki zaigrati na više međunarodnih fronti.

Prvi šamar premijer Plenković uputio je Rusiji za nedavna posjeta Ukrajini, a drugi šamar zažario je Srbiju jer joj je Hrvatska blokirala pregovore s EU nezadovoljna tretmanom hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

U sve se prekjučer upetljao i američki potpredsjednik Joe Biden, koji je nazvao premijera Plenkovića, a srpski premijer Vučić protumačio je da ni Bidenov poziv nije bio dovoljan da Hrvatska odustane od blokade pregovora Srbije s Unijom.

Izvori iz institucija EU, koji govore pod uvjetom anonimnosti jer ne smiju iznositi sadržaje diplomatski osjetljivih razgovora u javnost, kažu da je poziv američkog potpredsjednika Joea Bidena premijeru Andreju Plenkoviću bio koordiniran i s porukom njemačke kancelarke Angele Merkel da bilateralna pitanja Hrvatske i Srbije treba rješavati bilateralno (što implicira poruku: ne kroz pregovore Srbije s EU), ali i sa stavom Europske komisije koja pokušava uvjeriti i premijera Andreja Plenkovića i ministra Davora Ivu Stiera da uklone rezervu oko otvaranja 26. poglavlja sa Srbijom.

Komisija, naime, smatra da se pitanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina rješava kroz već otvoreno 23. poglavlje, a ne kroz 26. poglavlje za čije otvaranje Hrvatska prekjučer nije dala suglasnost.

– Oni samo igraju igru za unutarnjopolitičku uporabu, igru za svoj nacionalistički tabor. Nisu takvi umjerenjaci kakvi smo se nadali da će biti, nego tvrdolinijaši – rekao nam je jedan izvor iz EU govoreći o premijeru Plenkoviću i Stieru.

– Hrvatska se ne bi trebala zaigrati. Trebala bi shvatiti da je mnogima, ne samo u EU, nego i SAD-u, a unutar EU ne samo Njemačkoj nego i drugim članicama, stalo do toga da ne bude nepotrebnih opstrukcija pregovora sa Srbijom – dodaje taj izvor.

I dok izvori iz Bruxellesa govore o tvrdolinijašima Plenkoviću i Stieru, oni su ipak u javnost poslali umjerene poruke napominjući da ne treba dramatizirati, no HDZ-ovo desno krilo jučer si je dalo oduška u napadima na Vučića i srpski establišment.

Jesu li oni samo rekli ono što Plenković i Stier sa svojih pozicija ne smiju reći ili vrh Vlade i HDZ-a nije ni pitan o tim istupima, ostaje nepoznato. Prvi je paljbu otvorio Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora, a nakon njega još je teže verbalne rafale odaslao Petar Škorić, saborski zastupnik i šef splitskog HDZ-a.

Brkić je na Facebook profilu objavio da Srbija, umjesto ozbiljnog pristupa pregovorima, po već viđenom prizemnom balkanskom načinu ponašanja konstruira i skreće pozornost sa srži problema, a to je da za pristupanje EU moraju ispuniti uvjete kao što su to morale učiniti i ostale članice EU.

Brkić je objavio i videoisječak huškačkog govora Aleksandra Vučića 1995. godine u okupiranoj Glini te poručio da se nada da će se i on složiti kako tvrdnje o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku nisu, kako Vučić to ističe, floskule. HDZ-ov Petar Škorić poslao je pak priopćenje u kojem se kaže da su članovi srpskog vrha bili gorljivi sljedbenici “najcrnjeg krvničkog četništva”.

– Nećemo se dati velikosrpskoj fašističkoj zmiji čija se žilavost itekako i danas osjeća i u vrhovima srpske politike i velikom dijelu medija! – napisao je Škorić.

>> Nikolić: Srbija je mogla blokirati Hrvatsku, ali nije zbog dobrosusjedstva

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 66

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
19:27 15.12.2016.

ako je Vucic mjerilo srbske kulture sa ovakovim bljuvotinama koje prica protiv Hrvatske onda srbija nije ni za zajednicu sa Turskom..a ne za EU..ahahahha

TR
tragurion1954
19:20 15.12.2016.

Europa ne razumije da je beogradsks ekipa fašističkla ekipa. Pa pogledaj samo govore Vucica iz 95! Npr. o 100 muslimana za 1 srbina... Ako to nije fašizam, ne znam što jest.

BR
Brobi
19:28 15.12.2016.

Da se sada ima pameti,bileteralno treba poceti ukidati sva manjinska prava srbima do neispunjenja hrvatskih uvjeta pa nek nas onda ti takozvani saveznici zovu. Sa stokom je nemoguce izaci na kraj nije bilo moguce ni do 95 oni samo silu razumiju drugo nista. Naravno ovaj Pupovceva Demokratska Zajednica bude sve napravila sta im se naredi. Pa da je Tudman kojim slucajem slusao te saveznike mi danas nebi imali ni Zagorje.