projekt orion

Europa prije 2020. godine šalje čovjeka na Mjesec?

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Europa prije 2020. godine šalje čovjeka na Mjesec?
18.11.2012.
u 20:07
Europa radi zajedničke planove s SAD-om da izgradi svemirsku letjelicu s ljudskom posadom koja će ponovno "voziti" ljude na Mjesec "i dalje".
Pogledaj originalni članak

Europa radi zajedničke planove s SAD-om da izgradi svemirsku letjelicu s ljudskom posadom koja će ponovno \"voziti\" ljude na Mjesec \"i dalje\".

Projekt podupire i Velika Britanija te se Britanci nadaju da će prije 2020. godine uspjeti poslati svoga astronauta u svemir, piše Guardian. O prijedlogu da se Europa uključi u izgradnju letjelice US Orion, koja bi imala četiri člana posade, sljedećeg tjedna će u Italiji raspravljati 20 ministara iz Europske unije. Ukoliko prijedlog prođe, to će značiti da se Europa prvi puta uključuju u izgradnju i lansiranje svemirske letjelice sa ljudskom posadom.

- Europljani će moći poslati ljude u svemir - kazao je glavni direktor Europske svemirske agencije Jean-Jacques Dordain te dodao kako će to biti fantastičan uspjeh za nas. Među europskim kandidatima za let u svemir, koji bi trebao biti spreman 2017. godine, bit će i britanski astronaut Tim Peake. Let bi se trebao ostvariti u sklopu programa Orion. Kapsula Orin je osmišljena tako da može \"izdržati\" šest mjeseci misije te bi ljude mogla odvesti do Mjeseca, asteroida ili čak Marsa.

>>FOTO Znanstvenici izabrali najbolje fotografije svemira

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

GU
Gumba017
20:39 18.11.2012.

Grke potrpati u letjelicu. Ionako su htjeli van iz EU.

MO
modovisisajteMaraschino
20:11 18.11.2012.

hahaha koja glupost... nemaju novaca ni da sami sebe spase a oni bi covjeka na Mjesec... btw... jedino ako mozda smatraju da ce Hrvatska biti pustos ko Mjesec pa ce u Hrvatsku slati nekog...

IL
iluzionist
20:24 18.11.2012.

neka pošalju linića i ostave ga gore.