Većina Europljana kaže da jede ribu jer je zdrava, što je vjerojatno i glavni razlog što je konzumacija ribe u EU u porastu. Čak 42 posto Europljana najmanje jedanput tjedno kod kuće jede riblje/akvakulturne proizvode, što potvrđuje koliko je važno zajamčiti održivu opskrbu ribom na tržištu EU, priopćili su iz Europske komisije. Novim istraživanjem Eurobarometra o izborima potrošača u EU glede proizvoda ribarstva i akvakulture otkriva se da građani EU prilično redovito jedu plodove mora, a na učestalost utječe i njihova udaljenost od mora.
– Informacije iz ovog istraživanja važne su nam u oblikovanju politika. Potrošačima moramo zajamčiti trajni široki izbor visokokvalitetnih plodova mora. Zbog toga smo odlučni do 2020. ostvariti ciljeve o održivom ribarstvu – izjavio je povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella.
Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da postoji snažna preferencija prema proizvodima regionalnog, nacionalnog i europskog podrijetla (80%), čime se naglašava važnost razvoja održivog ribarstva i akvakulture u EU radi smanjenja ovisnosti o uvozu. EU godišnje troši 12 milijuna tona ribe i proizvoda iz ribarstva, od čega čak 5,7 milijuna tona stiže iz inozemnih voda, od čega više od 60% iz zemalja u razvoju.
To znači da kontinent u manje od sedam mjeseci iscrpi domaće zalihe ribe.
>> Otkrivene tajne najčudnije ribe na svijetu
>> Nije sva zamrznuta hrana nekvalitetna, evo što kažu stručnjaci!
Vide li ovdje neki ljudi priliku za hrvatske proizvođače slatkovodne i morske ribe? Ako vide naka zasuču rukave i krenu s proizvodnjom.