SREDOZEMLJE

Europska se unija zbližava sa Sirijom

16.05.2004.
u 00:00
Siriji nude suradnju, ako odustane od kemijskoga oružja i potpore teroristima
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Visoki dužnosnici Europske unije, na čelu s europskom povjerenicom za energetiku Loyolom de Palacio, putuju danas u Damask kako bi potaknuli suradnju na izvozu sirijske nafte i plina u Europu. Uz povezivanje Sirije s europskim energetskim tržištem, oni će razgovarati i o europskim ponudama za razvijanje sirijskoga naftnoga, plinskoga, strujnoga i prijevoznoga gospodarskoga sektora.

Do posjeta dolazi samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik George W. Bush uveo Siriji gospodarske kazne zbog potpore terorizmu i razvoja oružja za masovno razaranje. Kazne uključuju zabranu svakoga izvoza iz SAD-a u Siriju, osim hrane, medicinske opreme i dijelova za putničke zrakoplove. Za razliku od Washingtona, Bruxelles vjeruje da se Damask "konstruktivnim angažmanom" može navesti da odustane od ponašanja suprotna međunarodnome pravnome poretku.

U zamjenu za sudjelovanje u protuterorističkoj borbi i unutarnju demokratizaciju zemlje, Europska komisija predlaže da se Siriji ponudi puno sudjelovanje u Barcelonskome procesu, suradnji EU sa zemljama južne i istočne sredozemne obale. U tome procesu stvaranja tješnjih političkih i gospodarskih veza s EU trenutačno sudjeluju Alžir, Egipat, Izrael s palestinskim područjima Gazom i Zapadnom obalom, Jordan, Libanon, Maroko, Tunis i Turska.

Tome se, međutim, protive Nizozemska, Njemačka i Velika Britanije, prije no što Sirija odustane od izrade oružja za masovno razaranje. Stoga će se odnosi sa Sirijom naći na dnevnome redu mjesečnoga sastanka ministarskoga Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa, koje se sutra i prekosutra sastaje u Bruxellesu.

Stojan DE PRATO

Pogledajte na vecernji.hr