SASTANAK

Europska unija Hrvatsku će upozoriti deklaracijom

07.10.2003.
u 00:00
Osnovat će se skupina u sklopu EU u kojoj će biti sve jadranske zemlje
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će europskom deklaracijom biti upozorena da sve odluke treba donositi multilateralno, te na načelu uključivanja, a ne isključivanja susjeda. Osnovat će se i skupina zemalja za Jadran, koja će djelovati u sklopu EU i u kojoj će biti predstavljene sve jadranske zemlje (Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Albanija i Grčka), te će imati zadaću nakon mediteranskog sastanka u Veneciji (25. i 26. studenoga) izraditi zajedničku politiku na Jadranu.

U toj će se subregionalnoj grupi nalaziti predstavnici ministarstava za vanjsku politiku, poljodjelstvo, okoliš i promet.

To je, uz ostalo, dogovoreno jučer na sastanku talijanskoga ministra vanjskih poslova Franca Frattinija i slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela u Rimu, tijekom analize situacije do koje se došlo nakon odluke hrvatskog Sabora o proglašenju ekološko-ribolovne zone na Jadranu. Vijeće za opće poslove EU na sastanku 13. i 14. listopada u Luksemburgu pripremit će zajedničku deklaraciju s prijedlozima za rješavanje novonastale situacije, a naglasak će biti na multilateralnom rješavanju problema. Rupel i Frattini su se složili o svim pitanjima. Deklaracija za Hrvatsku bit će donesena na sastanku u Luksemburgu, a poslije venecijanskog sastanka počet će rad subregionalna grupa. Sve jadranske zemlje trebaju pripremiti rješenja za buduće ponašanje u vezi s Jadranom. - Deklaracija će biti poruka Hrvatskoj da se vodi multilateralnim načelom dogovaranja - rekao je Rupel.

U Europi nije moguće donositi ne samo jednostrane odluke nego ni one koje bi isključivale susjede. Proglašenje zone isključivosti nije u europskome duhu, gdje se sve dogovara. Italija i Slovenija nisu u Rimu, dakako, sklopile "pakt" protiv Hrvatske, već su samo jadransko pitanje podignule na europsku razinu, tamo gdje i spada.

Slovenija bi kao protumjeru na hrvatsko proglašenje zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa u Jadranu mogla promjenama svoga pomorskog zakonika proglasiti epikontinentalni pojas, najavio je u razgovoru za mariborski list "Večer" dr. Miha Pogačnik, pravni savjetnik slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

Pogledajte na vecernji.hr