POČETKOM 2016.

Europska unija postrožuje protuterorističke zakone

Foto: Reuters/PIXSELL
Europska unija postrožuje protuterorističke zakone
18.11.2015.
u 20:38
Po novim zakonima će se državljani EU koji putuju izvan granica Unije i potom se vrate kako bi izvodili napade smatrati stranim borcima
Pogledaj originalni članak

Europska komisija početkom iduće godine proširit će protuterorističko zakonodavstvo kako bi obuhvatila teroriste poput onih koji su izveli napade u Parizu prošlog petka u kojima je poginulo 129 ljudi.

Nove mjere proširit će opseg aktivnosti koje podliježu kazni i uključiti putovanje s ciljem izvođenja terorističkog napada, pomaganje u putovanju i sudjelovanje u obuci u cilju izvođenja takvog napada.

U izravnom odgovoru na pariške krvave napade, po novim zakonima će se državljani EU koji putuju izvan granica Unije i potom se vrate kako bi izvodili napade smatrati stranim borcima, a sudskom progonu bit će podložne i osobe koje pomažu njihovom pokretu. Povjerenik EU za migracije, unutarnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos danas je na konferenciji za novinare rekao da će EK do kraja ovog mjeseca imati pripremljene nacrte zakona i da želi da stupe na snagu "u prva dva mjeseca iduće godine".

"To će uskladiti kriminalizaciju djela vezanih uz terorističko putovanje, pasivnu obuku, financiranje i olakšavanje takvog putovanja kako bismo se nosili s fenomenom stranih boraca", rekao je.

Zakoni na razini Europske unije poslužit će kao temelj za promjenu nacionalnih zakona država članica, uključujući i pojam "stranih boraca", koji sad ne postoji u zakonima, a ubuduće će se odnositi i na državljanina zemlje članice EU koji je otputovao izvan Unije i potom se u nju vrati zbog sudjelovanja u terorističkim napadima.

Avramopoulos je dodao i da Komisija razmatra uvođenje strožih kontrola u cilju ograničavanja i otežavanja financiranja terorizma.

>> Washington Post: U policijskoj akciji ubijen organizator napada na Pariz!

>> Ovako izgleda svjetska karta terorizma

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

XA
xaron
21:07 18.11.2015.

Pa za pocetak zaustavite tu lavinu jihadista iz Azije i Afrike. Sve ostalo je gubljenje vremena.

Avatar hr.granicar
hr.granicar
20:55 18.11.2015.

nista to nevrijedi

MI
mirr
20:56 18.11.2015.

zavrsni cin formiranja novog svjetskog poretka rip covjecanstvu