EU-RUSIJA

Europska unija prijeti Moskvi sankcijama

24.02.2004.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Ako Rusija "bez preduvjeta i razlikovanja" ne proširi trgovinsko-politički Sporazum o partnerstvu i suradnji (PCA) s europskom petnaestoricom na 10 novih država članica, suočit će se s kaznama Europske unije. Zaprijetili su to jučer Moskvi ministri vanjskih poslova europske petnaestorice i pristupajuće desetorice, koji su se okupili u Bruxellesu na redovitome mjesečnome sastranku Vijeća općih poslova i vanjskih odnosa EU.

Kazne ministri nisu naveli, no, neslužbeno se čuje da će biti nalik onima kakvima se Bruxelles obračunavao s Washingtonom u "čeličnome ratu" - a one su obuhvatile carine na proizvode koji se smatraju američkim simbolima, te na robu proizvedenu u saveznim državama u kojima su predsjednik George W. Bush i njegovi republikanci dobivali najviše glasova.

Ministrima nije manjkalo ni samokritike - oni ističu da je ruskoga predsjednika Vladimira Putina na "uvrtanje ruke" Europi ohrabrila "nedjelotvorna i neusklađena politika EU prema Rusiji, kojoj nedostaje zajednička strategija". Rusija odbija proširiti PCA na nove članice EU jer bi se njime trgovinska ograničenja proširila na tri bivše članice SSSR-a - Estoniju, Latviju i Litvu - te na bivše satelitske zemlje s kojima je navikla na "posebne odnose" u trgovini - Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku. Kao uvjet da prihvati širenje PCA, Moskva je poslala Bruxellesu popis sa 14 zahtjeva. Oni uključuju ne samo trgovinske ustupke - povećanje uvoznih kvota i povoljnije carine - nego i ukidanje viza za ruske državljane.

Ministri su "voljni s Moskvom raspraviti njezine zakonite zabrinutosti, ali posve odvojeno od proširenja PCA". Oni ističu da će s proširenjem PCA Rusija "osjetiti mnoge dobrobiti koje proistječu iz proširenja EU, uključujući one na trgovinskome polju". Oni također nude Rusiji bolju suradnju u borbi protiv zločina, očuvanju okoliša, energetici, znanstvenim istraživanjima i obrazovanju.

Stojan de prato BRUXELLES

Pogledajte na vecernji.hr