EUROPSKO VIJEĆE

Europska unija teško će do suglasja

18.02.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Šefovi država ili vlada europske petnaestorice okupili su se sinoć u Bruxellesu u pokušaju da postignu suglasje o iračkoj krizi.

Izvanrednome je summitu prethodio neformalan pripremni sastanak ministara vanjskih poslova.

- Svi su suglasni da će se rat teško moći izbjeći, no do toga još nismo došli. Moramo iscrpiti sve mogućnosti da UN-ovi inspektori za oružje nastave rad na mirnome razoružanju Sadama Huseina - izjavio je visoki predstavnik za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU Javier Solana nakon sastanka s grčkim premijerom Kostasom Simitisom, u ovome šestomjesečju predsjedavajućim Europskoga vijeća.

- Uloga inspektora je temeljna, kako danas, tako i u svakoj drugoj sličnoj krizi, gdje god da izbije - dodao je Solana.

- Ne želimo nove razdjelnice između europskih država. EU ne može imati sveobuhvatan plan za rješavanje iračkoga problema, za to je mjerodavno Vijeće sigurnosti UN - rekao je Simitis.

No, njemački kancelar Gerhard Schroeder odbija poduprijeti američku vojnu akciju u Iraku čak i ako je Vijeće sigurnosti UN-a odobri. Uz njega su Austrija, Belgija, Francuska, Grčka i Luksemburg, dok Amerikance podupiru Danska, Italija, Nizozemska, Španjolska i Velika Britanija. Finska, Irska, Portugal i Švedska su neodlučne.

- Ključno je da te podjele ne pošalju pogrešan signal Bagdadu - naglasio je grčki ministar vanjskih poslova Georges Papandreou, uoći susreta.

S. de Prato

Pogledajte na vecernji.hr