EUROPSKA KOMISIJA

Europska unija ukinula embargo na GMO

20.05.2004.
u 00:00
U EU se sada smije koristiti 16, a odobrenje čeka još osam GMO-a
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Odlukom da na 10 godina odobri uvoz konzerviranoga slatkog kukuruza Bt11 u Europsku uniju Europska je komisija jučer srušila šest godina dug embargo na uvođenje novih genetički izmijenjenih organizama (GMO) na europsko tržište. Taj je embargo jedan od uzroka zategnutih trgovinskih odnosa EU i SAD-a, najvećega svjetskoga proizvođača hrane koja sadrži GMO.

Kukuruz Bt11 razvila je švicarska biotehnološka tvrtka Syngenta (prije Novartis) i tako je izmijenjen da je otporan na neke vrste crva. Uvoz je dopušten uz uvjet da se na konzervi jasno i uočljivo istakne da je kukuruz ubran s genetički izmijenjene biljke.

Uvoz Bt11 u rinfuzi odobren je 1998., prije no što je embargo bio stupio na snagu, i u međuvremenu ga se uvelike koristilo u stočnoj hrani, kukuruznome ulju, sirupu, grickalicama, slatkišima i u bezalkoholnim pićima. Zahtjev da se odobri sijanje toga kukuruza na europskim poljima nije odobren.

- Najrigoroznija su znanstvena ispitivanja, diljem svijeta i u EU, pokazala da je Bt11 jednako siguran kao i bilo koji običan kukuruz. Nije, dakle u pitanju sigurnost hrane, nego potrošačeva sloboda izbora - izjavio je europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača David Byrne. Bt11 se uzgaja u Argentini, Japanu, Južnoafričkoj Republici, Kanadi i u SAD-u, a prodaje se i u Australiji, Filipinima, Novome Zelandu i u Švicarskoj.

Zahtjev za odobrenje Bt11 bio je na ministarskome Vijeću EU, ali su zbog otpora koji GMO izazivaju u europskoj javnost, vlasti država članica odluku prepustile Europskoj komisiji. Ona, pak, nije imala izbora nego postupiti u skladu s europskim zakonodavstvom.

Novi propisi, naime, ne zabranjuju uvoz GMO ako su istraživanja pokazala da nije opasan za zdravlje. Nalažu, međutim, da se svaki proizvod koji sadrži više od 0,9 posto GMO jasno označi kao genetički izmijenjen kako bi potrošači mogli "obaviješteno birati".

STOJAN DE PRATO

Pogledajte na vecernji.hr