vraćeno 6 milijardi eura

Europski opći sud poništio odluku Europske komisije o pomoći države Lufthansi

Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
FILE PHOTO: Lufthansa pilots on strike at Frankfurt airport
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
FILE PHOTO: Strike called by the German trade union Verdi in Frankfurt
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS
FILE PHOTO: Planes of German air carrier Lufthansa are parked at Frankfurt airport
11.05.2023.
u 18:30
Uvjeti za državnu pomoć nisu osigurali učinkovito tržišno natjecanje avioprijevoznika, utvrdio je sud u Luxembourgu
Pogledaj originalni članak

Europski opći sud poništio je jučer odluku Europske komisije kojom je odobreno šest milijardi eura njemačke državne pomoći Lufthansi tijekom pandemije koronavirusa nakon što je ustanovio da Komisijina odluka sadrži "nekoliko pogrešaka". Europska komisija je pogrešno pretpostavila da se najveći njemački avioprijevoznik Lufthansa ne može zaduživati na financijskim tržištima, a pogrešno je procijenjena tržišna snaga njemačkog zrakoplovnog prijevoznika u određenim zračnim lukama čime su prihvaćeni su uvjeti za državnu pomoć koji nisu osigurali učinkovito tržišno natjecanje avioprijevoznika, utvrdio je sud.

Uvjetna pomoć

Njemačka vlada osigurala je Lufthansi šest milijardi eura pomoći u proljeće 2020. godine, koju je Bruxelles odobrio u lipnju. Pomoć je odobrena uz uvjet zabrane isplate dividendi, otkupa dionica i novih akvizicija dok se državna potpora ne vrati. Irski Ryanair i njemački Condor uložili su žalbu na odluku Europske komisije.

Lufthansa je već u cijelosti otplatila pomoć, što bi moglo ograničiti neposredni učinak presude, iako bi moglo imati posljedice za buduća državna spašavanja. Njemački avioprijevoznik izjavio je da će analizirati presudu i potom odlučiti o daljnjem postupku. Presuda ne označava kraj sudskog postupka, budući da postoji mogućnost žalbe Europske komisije drugostupanjskom Europskom sudu.

Strogi propisi Europske unije o državnoj pomoći ublaženi su na početku pandemije kako bi se državama članicama omogućilo da pomognu kompanijama koje su se našle u problemima, ali pomoć je i dalje morala odobriti Europska komisija. Najveći njemački zrakoplovni prijevoznik dobio je od vlade financijsku pomoć nakon što je, zbog pandemijskih ograničenja putovanja, obustavio poslovanje pa je desecima tisuća radnika prijetio otkaz.

Nekoliko postupaka

Sudsko osporavanje financijske injekcije Lufthansi jedan je od nekoliko postupaka koje je pokrenuo Ryanair protiv pomoći konkurenciji sukladno olabavljenim pravilima Komisije tijekom pandemije. Taj avioprijevoznik ranije je izgubio spor protiv državne potpore dodijeljene Air Franceu i švedskom SAS-u.

Opći sud poništava odluku Europske komisije da odobri dokapitalizaciju Lufthanse od strane Njemačke, u iznosu od šest milijardi eura, u kontekstu pandemije Covida-19, objavio je sud sa sjedištem u Luksemburgu. Osim pogrešne ocjene da se Lufthansa ne može zaduživati na financijskim tržištima, sud je ustanovio da tijelo za provedbu tržišnog natjecanja Europske unije također nije zahtijevalo mehanizam koji Lufthansu potiče na otkup njemačkog udjela što je prije moguće te je pogriješilo negirajući da avioprijevoznik ima značajnu tržišnu moć u pojedinim zračnim lukama.

VIDEO Prizor zaprepastio vozače: Kamionom vozio u suprotnom traku na autocesti u Zagorju

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.