Važna odluka

Europski parlament odobrio stvaranje bankovne unije

Foto: DPA/PIXSELL
Europski parlament odobrio stvaranje bankovne unije
15.04.2014.
u 17:53
Prijenos suvereniteta događa se jer se stvara Jedinstveni rezolucijski mehanizam (SRM) koji, nakon upozorenja Europske središnje banke o tome da se neka banka u euro zoni nalazi u problemima, ima ovlasti odlučiti o sanaciji ili likvidaciji problematične banke.
Pogledaj originalni članak

Jedna od najvažnijih odluka Europskog parlamenta, prolazak triju direktiva kojima se dovršava izgradnja tzv. bankovne unije unutar eurozone i EU, usvojena je danas na posljednjoj plenarnoj sjednici ovog saziva EP-a u Strasbourgu.

– Bankovna unija označava kraj razdoblja masovnih "bailouta" (spašavanja banaka, op. a.) i jamči da porezni obveznici više neće morati plaćati račun kad se neka banka nađe u problemima – rekao je europski povjerenik Michele Barnier nakon glasovanja u kojem je 570 zastupnika bilo za, a 88 protiv.

Najveći prijenos nacionalnog suvereniteta od stvaranja eura

Kad su o tome odlučivali premijeri i predsjednici 28 država EU na sastanku Europskog vijeća u prosincu 2013., analitičari i mediji odluku o stvaranju bankovne unije nazivali su najvećim prijenosom nacionalnog suvereniteta još od stvaranja eura. Prijenos suvereniteta događa se jer se stvara Jedinstveni rezolucijski mehanizam (SRM) koji, nakon upozorenja Europske središnje banke o tome da se neka banka u eurozoni nalazi u problemima, ima ovlasti odlučiti o sanaciji ili likvidaciji problematične banke. Oko 6000 banaka koje posluju u eurozoni ulazi u taj novi, nadnacionalni mehanizam nadzora. SRM može posegnuti u vlastiti fond i tako spasiti neku banku, no taj fond postat će potpuno operativan tek za 8 godina, kada će dosegnuti ciljanu svotu od 55 milijardi eura. Europsko vijeće u prosincu je odlučilo da se ta puna operativnost fonda dogodi za deset godina, no EP je to uspio smanjiti na 8.

U novoj bankovnoj uniji bit će lakše nametnuti trošak saniranja banaka samim vlasnicima tih banaka, a ne kao dosad poreznim obveznicima, jer će se fond za sanaciju banaka puniti novcem koji same banke uplaćuju u obliku posebnog doprinosa. Kritičari tvrde da je 55 milijardi eura premalo za stvarnu učinkovitost fonda te da sljedećih osam godina neće postojati pravi europski mehanizam saniranja banaka, iako će od studenog ove godine postojati novi europski mehanizam nadzora banaka. Europska središnja banka (ECR) će, naime, imati veće ovlasti u nadzoru banaka od nacionalnih regulatornih tijela.

U jednoj od triju danas usvojenih direktiva o bankovnoj uniji, europski zastupnici odlučili su da štedni ulozi do 100 tisuća eura moraju biti zaštićeni i njihova isplata zakonski zajamčena u slučaju da banka propada.  Bankovna unija odnosi se na 18 zemalja članica eurozone, no otvorena je i članicama EU koje još ne koriste euro. SRM će imati utjecaja i na zemlje izvan eurozone u kojima je većina banaka ima sjedište unutar eurozone, kao što je slučaj s Hrvatskom

>>'Mladi, EU je dobra jer ne morate čekati na granici zbog pornića'

>>Financijski sektor potroši više od 120 milijuna eura na lobiranje u EU

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

SS
sseka
19:31 15.04.2014.

nadam se da u ovoj državi ima još nešto zdravog razuma i da ćemo naći način kako da se iskobeljamo iz ove smrtonosne zamke koja se zove "bankovna unija". može se komotno zvati i "uže oko vrata".

ST
stomugromova
19:42 15.04.2014.

To nije novi europski mehanizam nadzora banaka,nego je to totalna kontrola cionista nad nacionalnim bankama.Guverner ECB,kao niti predsjednik MMF-a ne može biti nežidov,nego samo Židov cionist.Pogledajte tko su dosad bili guverneru ECB.Sadašnji je cionist Mario Draghi,bivši čelnik zloglasne Goldman&Sachs.Cionisti su okupirali i porobili sve narode u EU,koji im služe kao sluge !

Avatar EI Indio
EI Indio
18:30 16.04.2014.

BRISEL - Evropska unija je do sada usvojila brojne propise o uštedi električne energije tako da su na red došla uputstva kako da se u kućama koriste aparati za kuvanje kafe, što prema oceni nemačkih medija, stvara osećaj kod građana da ih Brisel postrojava kako hoće i prisilno vaspitava. Evropska komisija će regulisati vreme podgrevanja kafe u kućnim aparatima, a to se posebno odnosi na aparate za filter-kafu koji su omiljeni u Nemačkoj, prenosi danas radio "Dojče vele" komentare nemačkih medija.