'stakleni strop'

Europski parlament podržao ženske kvote u Europskoj uniji

Foto: Photos.com
žene ilustracija
Foto: Pixsell
Davor Stier Viviane Reding
Foto: Pixsell
Davor Stier Viviane Reding
19.11.2013.
u 08:45
Žene u Europskoj uniji čine tek 16,6 posto članova, odnosno tri posto predsjednika upravnih odbora
Pogledaj originalni članak

Europska unija već je godinama predvodnik u ravnopravnosti muškaraca i žena. Možemo opravdano biti ponosni na napredak koji je u proteklih nekoliko desetljeća ostvaren u Europi u tom području – počevši od jednakosti plaća do prava na radnom mjestu. Razvoj i napredak u tim pitanjima zajednički predvode Europska komisija i Europski parlament.

Rezultati su vidljivi. Danas je 60 % osoba sa sveučilišnom diplomom u EU-u ženskog spola. Postotak zaposlenih žena u stalnom je rastu i trenutačno iznosi 62 % u usporedbi s 55 % u 1997. U Europi je od 2000. do danas otvoreno više milijuna novih radnih mjesta, a na tri četvrtine od njih zaposlene su žene.

Unatoč tomu, u poslovnom se svijetu žene već jako dugo suočavaju s fenomenom “staklenog stropa” odnosno ne mogu napredovati na viša radna mjesta. Čak je i danas 83,4 % članova upravnih odbora i 97 % predsjednika upravnih odbora muškog spola, dok žene čine samo 16,6 % članova odnosno 3 % predsjednika upravnih odbora. U Hrvatskoj postotak žena u upravnim odborima iznosi 13,3 %, što je ispod prosjeka EU-a.

Usprkos nekoliko dobrovoljnih inicijativa na nacionalnoj i europskoj razini situacija se nije znatno promijenila tijekom proteklih godina. Vidljivi se napredak i dalje može smatrati iznimkom, a ne pravilom. Stvarni napredak vidljiv je samo u zemljama u kojima su uvedeni zakoni o kvotama. Ako se nastavi istim tempom, bit će potrebno još 40 godina da bi se moglo govoriti o jednakoj zastupljenosti žena i muškaraca u odborima – odnosno o zastupljenosti od najmanje 40 % jednih ili drugih.

Teret toga snose naša gospodarstva. Ravnopravnost na radnom mjestu nije žensko pitanje, već poslovni i gospodarski prioritet. U današnje vrijeme gospodarskih teškoća kada se suočavamo sa zajedničkim izazovima starenja populacije, opadanja stope nataliteta i nedostatka stručnih vještina, važnije je nego ikada iskoristiti bogatstvo ljudskih talenata i vještina neovisno o spolu.

Zbog toga Europska komisija i Europski parlament i dalje imaju vodeću ulogu kada je riječ o naporima za postizanje bržeg razvoja u tom području u Europi. Prije godinu dana Komisija je donijela prijedlog o novom europskom pravilu od 40 %. Prijedlog je usmjeren na mjesta neizvršnih direktora u javno uvrštenim trgovačkim društvima u Europi i njime se šalje jasna poruka najvišim razinama korporativne hijerarhije. U središtu prijedloga nalazi se transparentan postupak odabira, kojim se do 2020. želi postići zastupljenost od 40 % nedovoljno zastupljenog spola, na temelju jasnih kriterija i usporedbom vještina i kvalifikacija kandidatâ. Temeljno je načelo jednostavno – ni jedna žena neće biti zaposlena na određeno radno mjesto samo zato što je žena, no isto tako ni jednoj ženi određeno radno mjesto neće biti nedostupno samo zato što je žena. To je pravedno i za poslovni svijet i za žene, koje imaju jednako pravo graditi karijeru kao i muškarci.

U srijedu se od Europskog parlamenta, čije zastupnike izravno biraju građani, očekuje čvrsta podrška Komisijina prijedloga. Time će se poslati jasna poruka u prilog ravnopravnosti muškaraca i žena u Europi. Parlament istodobno odlučno poziva na izradu strogih pravila za rješavanje problema nejednake zastupljenosti u upravnim odborima poduzeća. Zahvaljujući angažiranosti i suradnji tih dviju institucija ta su pravila sada u izradi. Sada je potrebno da nacionalni ministri u Vijeću postupe jednako ambiciozno. Vrijeme je da pokažu pravo lice. Hoće li ministri država članica podržati stajalište zastupnika u Europskom parlamentu, koje su europski građani izravno izabrali, i pomoći u ostvarivanju napretka u ravnopravnosti u Europi? Ili će oklijevati uz izliku da je pitanje ravnopravnosti muškaraca i žena potrebno rješavati na nacionalnoj razini? Došao je trenutak odluke.

Zahtjevi za ravnopravnost u upravnim odborima poduzeća sve su snažniji. Stakleni strop je napukao. U protekloj je godini zabilježen dosad najveći porast udjela žena u upravnim odborima u Europi. Najveći je porast ostvaren u zemljama koje su nedavno uvele zakonodavne mjere u tom području, poput Francuske, Italije i Danske. Te su zemlje pokretači promjena. Pokrenuli smo lavinu. Danas sve više poduzeća želi privući najtalentiranije žene. Svjesni su da si ne mogu priuštiti zanemarivanje vještina i talenata ženske populacije ako žele zadržati konkurentnost u globaliziranom gospodarstvu.

Ne možemo više biti zadovoljni situacijom. U Europi se ravnopravnost muškaraca i žena promiče od 1957. godine, a povećanje broja žena u upravnim odborima sljedeći je logični korak na putu ka tom cilju.

Prvi je korak učinjen prije 50 godina jamčenjem jednakih plaća za jednak rad, a borba se nastavlja i danas. Sutrašnjim glasanjem izabranih zastupnika europskih građana približavamo se osiguravanju jednakih mogućnosti napredovanja na vodeća radna mjesta za žene i muškarce u poslovnom svijetu – taj svijet pripada i ženama!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.