Transatlanski sporazum

Europski parlament se izborio za pristup svim dokumentima TTIP-a

Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Europski parlament se izborio za pristup svim dokumentima TTIP-a
02.12.2015.
u 19:58
Ovom odlukom će svi zastupnici Europskog parlamenta, osim europskim po prvi puta moći pristupiti i američkim stajalištima o svim poglavljima pregovaračkog procesa
Pogledaj originalni članak

Današnjom odlukom Europske komisije nakon 11 mjeseci pregovora svi zastupnici Europskog parlamenta dobit će puni pristup svim pregovaračkim dokumentima o Transatlanskom sporazumu o partnerstvu u trgovini i ulaganjima (TTIP) - najznačajnijem ekonomskom koridoru u svijetu koji čini ukupno 45% svjetskog BDP-a.

Ovom odlukom će svi zastupnici Europskog parlamenta, osim europskim po prvi puta moći pristupiti i američkim stajalištima o svim poglavljima pregovaračkog procesa. Do sada je takav pristup moglo koristiti svega 30 od 751 zastupnika. Značajan je ovo uspjeh inicijative grupe Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D) kojim se jamči veća razina transparentnosti pregovaračkog procesa.

– Pozdravljam današnju odluku Komisije koja zastupnicima u Europskom parlamentu - jedinom europskom tijelu biranom neposredno od građana, omogućuje da u budućem radu donosimo prosudbe o TTIP-u na osnovi potpunih informacija te nam dozvoljava da budemo svojevrsni čuvari pregovora – komentirao je zastupnik Tonino Picula.

Podsjećamo, do sada je održano 11 rundi pregovora između Europske unije i SAD-a. Dosadašnji rad parlamenta već je utjecao na izmjenu prijedloga o sudovima u slučajevima spora između investitora i država (tzv. ISDS klauzula) koji je Komisija objavila prošli mjesec.   

U sklopu izvješća Europskog parlamenta o smjernicama za nastavak pregovora o TTIP-u usvojeni su i amandmani zastupnika Picule kojima poziva na: vizni reciprocitet i jednak tretman za sve građane EU-a bez diskriminacije određenih država članica; posebno poglavlje koje ima za cilj stvoriti nove mogućnosti za europska mala i srednja poduzeća u SAD-u kao što je ukidanje zahtjeva za dvostruku certifikaciju, ali i dodatnim pristupima izvorima financiranja kojim bi se malim i srednjim poduzećima olakšao izlazak na američko tržište ukoliko se TTIP prihvati; amandman kojim se osim očuvanja zdravlja ljudi i životinja eksplicitno poziva na osiguranje sigurnosti hrane i poštivanja europskih načela predostrožnosti kada je GMO u pitanju ali i na jasnije komuniciranje s građanima o procesu i sadržaju pregovora.

– Iako formalnu potvrdu TTIP mora dobiti u Europskom parlamentu i Kongresu, legitimitet TTIP-u mogu dati jedino građani. Nadam se kako je ovo samo jedna od mjera u nastavku procesa koji za cilj mora imati povećanje transparentnosti i bolju informiranost građana o ovom sporazumu. Pritom, smatram kako se pregovarači ne smiju opterećivati vremenskim rokovima. Prioritet mora biti zaštita europskih vrijednosti! – zaključio  je Picula.

>> Hrvatska bi mogla dobiti bezvizni režim ako SAD digne prag odbijanja na 10 posto

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

RO
rotšild
17:06 04.12.2015.

Masonski kriminalci su korumpirali većinu vlada europski država i večinu ,tzv. europskog parlamenta Pohlepni, nezasitni, izopačeni, krvoločni lihvar stvara Novi Svjetski Poredak.Pohlepni, nezasitni, izopačeni, krvoločni lihvar na suverene države zabija zadnji čavel. PPROBUDITE SE.

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
21:10 02.12.2015.

Demokracija dobija nove standarde odlučivanja, tj. da se vjeruje na riječ predlagateljima, te usvajaju zakoni i donose odluke bez uvida u njihov sadržaj od strane izabranih narodnih zastupnika. Kreatori novodemokatskih standarda će izvući pouku od ovog mrtvorodjenčeta, pa će bolje pripremiti uvjete za odlučivanje. Parlamentarci će biti stimulirani da prihvate nove standarde tako što će dobiti "saborske" mirovine, pa će isti dati prisegu da će prihvatiti sve što im se predloži, a bez nepotrebnog gubljenja vremena zbog upoznavanja sa sadržajem dokumenata. U nazadnom totalitarizmu su nepotrebno i proforma "narodni zastupnici" upoznavani sa prijedlozima izvršne vlasti, ali će u najnaprednijem sustavu Zapadne demokracije ovi biti poštedjeni maltretiranja i neproduktivnog gubitka vremena. Medjutim vjerni narod se ne treba plašiti ovog vida odlučivanja, jer će se o njegovim interesima i daljem prosperitetu, pored predlagatelja, brinuti Svevišnji, Sveti otac i SKC. Zlobnici bi rekli da se ovaj spasio tamnice, pa uskočio pravo u grobnicu naroda, zar ne?

RO
rotšild
17:12 04.12.2015.

Europska Masonska Kaljuža je fašistička tvorevina. Europska Masonska Kaljuža je ubojica nacionalnih državaU Berlinu je protiv TTIP-a prosvjedovalo preko dvijesto i pedeset tisuća ljudi.U tzv. Hrvatskim medijima skoro ni slova.Hrvatsku je zajahala Gebelščad i Soroščad.