ZBOG ODNOSA S RUSIJOM

Europski parlament tražit će obustavu pristupnih pregovora sa Srbijom

Foto: Monasse Thierry/ABACA/PIXSELL
Europski parlament
Foto: Borislav Zdrinja/ATAImages/PIXSELL
Aleksandar Vučić na otvorenju radova autoceste Rača - Bijeljina
Foto: Pixabay/Sarah Johnson
Europski parlament
28.09.2022.
u 16:36
O ovom dokumentu će zastupnici Europskog parlamenta raspravljati na vanjskopolitičkom odboru 13. listopada, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u studenome
Pogledaj originalni članak

Europski parlament tražit će od Europske unije da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dok god Srbija ne uvede sankcije Rusiji. To piše u nacrtu izvještaja o novoj strategiji Europske unije u procesu proširenja, doznaje Radio Slobodna Evropa. 

- Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije - piše u izvješću. 

O ovom dokumentu će zastupnici Europskog parlamenta raspravljati na vanjskopolitičkom odboru 13. listopada, a konačna verzija nacrta će dobiti formu Rezolucije Europskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u studenome. Međutim, Rezolucije Europskog parlamenta nisu pravno obvezujuće za zemlje članice niti ostale europske institucije.

Europski socijaldemokrati već su priopćili da Europska unija ne može nastaviti pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama protiv Rusije te su najavili da će to uvrstiti u idućem izvještaju EP o proširenju. 

Srbija je, naime, jedina država u regiji koja nije uvela sankcije Rusiji. Prošli tjedan ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su u New Yorku na marginama 77. zasjedanja Generalne skupštine UN-a plan konzultacija svojim ministarstava ta razdoblje 2023-2024. Europska unija reagirala je na to istaknuvši kako su ozbiljno zabrinuti zbog potpisivanja tog dokumenta jer time Srbija šalje signal da namjerava ojačati suradnju s Rusijom. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

DU
Deleted user
16:47 28.09.2022.

obustaviti pregovore, zabraniti financiranje srbije od strane EU, uvest vize, i od njih napraviti sjevernu koreju, jer oni sami tako žele

KO
koraknaprijed
16:46 28.09.2022.

Napokon malo pameti iz Briesla.

Avatar samo_jako
samo_jako
16:50 28.09.2022.

Pa oni nisu ni za kameno doba a ne za civilizaciju.Sto je tu cudno.