Eutanaziraju se sve mačke u Vukanovcu

08.01.2009.
u 15:10
Pogledaj originalni članak

Djelatnici Veterinarske stanice Čakovec jučer su nastavili s eutanazijom svih necijepljenih pasa u Vukanovcu, a u krugu od tri kilometra od kuće u kojoj je prošlog tjedna otkrivena bjesnoća usmrćuju se i sve mačke!

Ugrizla je bijesna lisica
– Ta je drastična mjera nužna jer se s bjesnoćom ne treba igrati. U srijedu smo eutanizirali 35 mačaka i tri necijepljena psa, a nastavljamo i dalje, prema mjerama koje su zakonom propisane – kaže dr. vet. med. Mihael Kacun iz Veterinarske stanice Čakovec.

Eutanazija je samo jedna od mjera koje moraju provesti nakon što je čakovečka ispostava Veterinarskog ureda Varaždin donijela rješenje o provođenju mjera na zaraženom području općine Gornji Mihaljevec te na ugroženom u koje se ubrajaju grad Mursko Središće i općine Šenkovec, Štrigova, Sveti Martin na Muri, Sveti Juraj na Bregu i Selnica.

– Uspavali su nam tri mačke. Žao mi ih je, ali što se mora, mora se. Mene je prije dvadesetak godina ugrizla bijesna lisica koja mi je prije toga poklala 28 patki i pilića. Dugo sam obilazila liječnike i primala injekcije, a straha sam se nauživala za cijeli život – kaže Marija Trojak gledajući djelatnike Bioinstituta VS Čakovec kako mačkama daju injekcije i utrpavaju ih u vreću.

Pas je pošteđen jer je bio cijepljen i svezan. Primio je novu dozu cjepiva, kao i svi ostali psi u zaraženom području. Za razliku od M. Trojak, neki vlasnici životinje prije najavljenog dolaska veterinara puštaju van iz dvorišta, a bilo je i slučajeva da su psa sakrili u podrum zajedno s kućicom! Ne žele platiti 120 kuna za cjepljenje.

– U 90 posto slučajeva vlasnici su za suradnju i nema otpora. Shvaćaju da nema tu “hoću - neću” jer situacija je ozbiljna – ističe M. Kacun. Mačke izvan zaraženog područja, dakle izvan Vukanovca, neće eutanazirati, već će vlasnicima samo savjetovati da ih drže zatvorenima.

Jedna strelica 150 kuna
Koliko će teško biti provesti sve te mjere do kraja, uvjerili smo se i danas, kad smo na cesti naišli na psa koji je slobodno šetao. VS Čakovec ima pušku za uspavljivanje, no domet joj je svega 50 metara, a samo jedna strelica stoji oko 150 kuna. Usto, velik broj dvorišta u selima nije ograđeno.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr