PRAVOMOĆNO

F. Dolenec nakon 16 godina oslobođen krivnje za ubojstvo policajca

08.11.2008.
u 17:54
Pogledaj originalni članak

VARAŽDIN – Nakon 16 godina Vrhovni sud pravomoćno je oslobodio krivnje tadašnjeg policajca Franju Dolenca (52) iz Ludbrega za ubojstvo umirovljenog policajca Zvonka Prloga, također iz Ludbrega.

Ubojstvo u vikendici
Iako se ubojstvo dogodilo još 3. prosinca 1991. u vikendici Dragutina Magića u Vinogradima Ludbreškim, slučaj je završen tek u raspravi Vrhovnog suda, što se iznimno rijetko događa. Vrhovni sud donio je oslobađajuću presudu, kao i prijašnja tri sudska vijeća varaždinskoga Županijskog suda, zbog nedostatka dokaza za krivnju Franje Dolenca.

Toga dana on je bio u Magićevoj vikendici s Magićem i Prlogom. Svi su bili pijani i pucali su iz njegova službenog pištolja koji je imao uza se iako tada nije bio u službi. Magić je svjedočio da je otišao iza vikendice obavljati nuždu, a čuo je Dolenca i Prloga da se svađaju te je čuo i repetiranje pištolja, pa je naslutio zlo i pobjegao do gostionice u kojoj su prije toga sva trojica pili.

Dolenec se nije sjećao je li ubio Prloga iako je pištolj nađen na sjedištu njegova auta, a pokraj njega na tlu ležao je ubijeni Prlog. Sudski vještak utvrdio je da je Dolenec tada imao 2,53 promila alkohola u krvi i bio u teškom pijanom stanju.

Optužnica je podignuta u ožujku 1992., a te godine u svibnju Županijski sud ga je oslobodio zbog nedostatka dokaza. Vrhovni je sud prihvatio žalbu tužiteljstva i vratio predmet na ponovno suđenje. U listopadu 1997. Dolenca je drugi put varaždinski Županijski sud oslobodio krivnje.

Tri puta oslobađan
No, Vrhovni sud prihvatio je i drugu žalbu tužiteljstva i ukinuo presudu te predmet vratio na suđenje trećem sudskom vijeću. U lipnju 2002. Dolenca je Županijski sud opet oslobodio optužbe zbog nedostatka dokaza, a Vrhovni sud je ovaj put odbacio je žalbu tužiteljstva kao neosnovanu te je sam zakazao raspravu.

Zaključio je napokon da nema dovoljno dokaza da je okrivljeni počinio ubojstvo za koje se tereti. Potom je trebalo još 10 mjeseci za pisanje i otpremu presude strankama.

Sve se otegnulo 16 godina, a zapravo je moglo završiti za nešto više od godine dana.

Pogledajte na vecernji.hr