fred matić:

F. Matić: Odgađam dodjelu odličja Blago Zadro zbog zavidne desnice

Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
F. Matić: Odgađam dodjelu odličja Blago Zadro zbog zavidne desnice
07.12.2012.
u 09:25
Tvrdim da od 544 nositelja Reda kneza Domagoja i 2446 nositelja Reda Nikole Šubića Zrinskog, više od polovine njih ne bi uopće znalo objasniti čime su zaslužili to časno odlikovanje – kaže ministar
Pogledaj originalni članak

Zahvaljujući razočaravajućoj intervenciji nekih udruga i pojedinaca koji su iskazali veliku ljubomoru, taj sam zakon zaustavio na kratko vrijeme, ne želeći konflikt s braniteljima. Puštam vremenu da još jednom razmislimo, rekao je Matić. Kaže da će inzistirati i na odličjima za žive junake. Premda su za ovaj Božić "najbolji među najboljima", kako je to ministar Predrag Matić znao reći, trebali na najvišoj državnoj razini biti odlikovani Redom domovinske časti Blago Zadro, to se ipak neće dogoditi. Premda je nacrt prijedloga Zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske već prošao stručnu skupinu te koordinaciju Vlade, do saborskih klupe nije došao.

Jer, iako je svojedobno izjavio da se branitelji zasad ne mogu dogovoriti o živim kandidatima za to odlikovanje, no da barem oko poginulih junaka nema prijepora, pritisak iz dijela braniteljske populacije prisilio je ministra da odustane od te inicijative – ali samo zasad.

Jači od Štimčeve repke

– Zahvaljujući razočaravajućoj intervenciji nekih udruga i pojedinaca koji su... ne znam ni kako da se izrazim... jednostavno iskazali veliku ljubomoru, taj sam zakon zaustavio na kratko vrijeme, ne želeći konflikt s braniteljima. Puštam vremenu da još jednom razmislimo, da se usuglasimo i da dođemo do najbližeg mogućeg rješenja, jer to odlikovanje hrvatski branitelji zaslužuju. Nakon što obavim konzultacije sa svojim savjetom i s udrugama, nastavit ću s tom inicijativom – kaže ministar Matić, koji će svoje oponente pokušati uvjeriti da se novim odličjem nitko i ništa ne degradira.

– Čitajući, primjerice, intervju ministra branitelja u sjeni Željka Dilbera u "Večernjem listu", koji se pita čemu novi junaci kad već imamo Blagu Zadru, Andriju Matijaša Pauka i Damira Tomljanovića Gavrana, pozivam ga da nastavi niz pa tako stižemo do Vladimira Zagorca i sličnih, a žalosno je uopće spominjati ta imena – rekao je ministar, koji je novim odličjem želio ispraviti nepravdu iz devedesetih kad su se odlikovanja dijelila šakom i kapom.

– Tvrdim da od 544 nositelja Reda kneza Domagoja i 2446 nositelja Reda Nikole Šubića Zrinskog, više od polovine njih ne bi uopće znalo objasniti čime su zaslužili to časno odlikovanje – kaže ministar, koji od svoje inicijative ne misli odustati, dapače, njegovo ministarstvo ima listu s desetak imena poginulih junaka, "jaču od Štimčeve reprezentacije".

'Svako selo ima B. Zadru?!'

– Inzistirat ću i na odličjima za žive junake, želim da im ljudi za života skidaju kapu. Imali smo primjer s generalom Imrom Agotićem: dok je čovjek bio živ, sve najgore o njemu, kad je umro, ne može biti bolji čovjek i veći junak. Ja to ne želim. Jedino se možda može diskutirati o tome treba li to odličje nositi ime Blage Zadre, no budem li morao od toga naziva odustati, to će za mene biti strahovito razočaranje. Izjava da je svako selo u Domovinskom ratu imalo Blagu Zadru duboko vrijeđa sve hrvatske branitelje jer, uz dužno poštovanje svima, Blago je prvo ime Domovinskog rata – kaže Fred Matić, koji se čudi što neki branitelji žive čuvenu devizu: Nije još vrijeme.

– Mislim da jest vrijeme, da čak i kasnimo, jer dvadeset godina znači dobar povijesni odmak za ovu generaciju – zaključio je ministar Matić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

KR
kristov
10:05 07.12.2012.

Registar i odličja to je godinu dana ovog ministra uz trošak od najmanje 350.000 kuna uzaludnih novaca za plaću koju prima. Zamislite niza, a to može samo od njega doći: istinski junaci i na žalost poginuli branitelji Blago Zadro, Andrija Matijaš Pauk, Damir Tomljanović Gavran, a onda ministar nastavlja i poziva na niz oskvrnjujući ovaj najčasniji niz raznim znanim i neznanim do Vladimira Zagorca. Matiću odlazi i ne truj ovaj prostor svojim glupim stavovima i izjavama. Uzmi svoj PTSP pod ruku i odi na Dunav loviti ribu, ako i to znaš. Srami se najveće junake dovoditi u kontekst sa kriminalcima. Kada bi mi ti trebao predati odličje, ja ga niti preuzeo ne bi!

Avatar marnie
marnie
10:05 07.12.2012.

Mislim da razlog nije taj koji navodi Matić, nego neki drugi ....

OB
-obrisani-
09:51 07.12.2012.

Nikada lažni invalidu nećeš dostignuti vrijednost istinskih branitelja pripadnika specijalne policije i gardijskih brigada,koji su ti uzgred rečeno jako zorno objasnili kamo pripadaš. Nikada. Poklopi se ušiam i trk u prewsjednički ured na lječenje.