nove molekule

Fascinantno: Meteorit pao na Zemlju i donio sastojke života

Foto: Space.com screenshot
Fascinantno: Meteorit pao na Zemlju i donio sastojke života
10.09.2013.
u 11:55
Znanstvenici su u meteoritu Sutter's Mill otkrili organske molekule nikad ranije viđene u meteoritima. Drže da bi one mogle biti sastojci iz kojih je nastao život na Zemlji!
Pogledaj originalni članak

Meteorit Sutter's Mill, koji su u travnju prošle godine pao na Zemlju iznad Kalifornije, iznenadio je znanstvenike jer su u njemu otkrili organske molekule nikad ranije viđene u meteoritima, a za koje vjeruju da su sastojci iz kojih je nastao život na Zemlji!

O fascinantnom otkriću progovorila je biokemičarka sa Sveučilišta Tempe u Arizoni i autorica analize meteorita Sandra Pizzarello. Stranici Space.com otkrila je kako je ''kompozicija meteorita uvijek bila promatrana kao preteča evolucije te da je život na Zemlji možda nastao upravo iz izvanzemaljskih materijala u meteoritima''.

Meteoriti koji padaju na zemlju većinom su fragmenti asteroida koji se kreću između Marsa i Jupitera. Oni mogu biti bogati organskim spojevima, a neki od njih nalaze se i na našoj planeti. No kako je porjeko života još uvijek nepoznanica, ovo otkriće ima svoju težinu, smatra Pizzarello.

Nove molekule znanstvenici su otkrili zahvaljujući primjeni nestandardne metode. Naime, analiza pomoću otapala nije pronašla puno organskih spojeva u meteoritu pa se do boljih rezultata pokušalo doći drugom metodom. Biokemičari su reproducirali uvjete koji se nalaze kod hidrotermalnih izvora na Zemlji jer se pretpostavlja da oni odgovaraju ranim uvjetima na planetu u kojima je nastao život. Tada su iz dijelova meteorita oslobođene molekule koje ranije nikada nisu uočene u meteoritima.

- Organske molekule koje su biokemičari pronašli u Sutter's Millu mogle su sadržavati rudimentarne spojeve koji su u predbiološkoj evoluciji mogli stvoriti život - zaključila je Pizzarello.

>>Pogledajte eksploziju meteorita iznad sjevernog Jadrana

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.