Max! donosi:

Favele: Na narkobande vojska, tajni agenti i - roboti

Foto: Reuters/Pixsell
favela (1)
Foto: Reuters/Pixsell
favela (1)
Foto: Reuters/Pixsell
favela (1)
Foto: Reuters/Pixsell
favela (1)
Foto: Reuters/Pixsell
favela (1)
Foto: Reuters/Pixsell
favela (1)
12.06.2013.
u 18:00
Središta gradova domaćina bit će sigurna, obećavaju vlasti, jer će u njima biti više policije, vojske i tajnih agenata nego turista.
Pogledaj originalni članak

Prije početka gotovo svakog svjetskog prvenstva koje se ne održava u Europi, glavna je priča sigurnost nogometaša i njihovih navijača. Tako je bilo na prošlom SP-u koji je 2010. održan u JAR-u, a tako je i sada uoči natjecanja u Brazilu (12. lipnja – 13. srpnja 2014.). Prije početka prvenstva na jugu Afrike, posjetitelje se upozoravalo na česte otmice i ubojstva, kojih je godišnje u JAR-u oko 18 tisuća. Zanimljivo, turistima su prijetili i opasni majmuni pavijani koji su iznimno agresivni te često otimaju ljudima stvari iz ruku.

Ne daju se van...

Godinu dana prije početka SP-a u Brazilu priča je slična. Učestala ubojstva i otmice ponovo će svima biti prijetnja, a tamošnje vlasti muku muče kako riješiti taj problem. Središta gradova domaćina bit će sigurna, obećavaju vlasti, jer će u njima biti više policije, vojske i tajnih agenata nego turista. Usto, radi lakšeg održavanja javne sigurnosti tijekom SP-a, brazilska vlada kupila je 30 vojnih robota. To su vozila bez ljudske posade koja omogućuju audio i videonadzor, otkrivanje, uklanjanje i deaktivaciju eksploziva i drugih sličnih sredstava te neke druge vrste policijskih aktivnosti. Za tu opremu brazilska je vlada izdvojila čak 7,2 milijuna američkih dolara, dok će u ukupno osiguranje Mundijala biti uloženo oko 900 milijuna dolara.

Najveći sigurnosni problem uoči dolaska turista i navijača na SP brazilskim vlastima su favele. Ta divlja naselja, često bez struje i vode, u kojima žive siromašni ljudi i brojni kriminalci i inače su veliki problem brazilskih gradova. Nastala su jer se sve više stanovnika iz ruralnih područja doseljava u gradove u potrazi za boljim životom, a zbog velikog jaza između bogatih i siromašnih područja Brazila, njihova se veličina i broj stanovništva s godinama povećavaju.

Vlada Brazila već je nekoliko puta pokušala smanjiti broj favela i njihovo stanovništvo preseliti negdje drugdje, no uspjesi su bili minimalni. Osim što je uvijek bilo teško pronaći stanovnicima favela alternativno mjesto stanovanja, najveći je problem što se mnogi ne žele preseliti jer u favelama jako dobro zarađuju. Naime, favele su poznate kao legla narkobandi, čiji su šefovi svojevrsni gospodari favela. Stanovnici favela dosad nisu imali povjerenja u policijsku zaštitu jer policija u njima ima vrlo mali ili nikakav utjecaj; racije su rijetke i obično završavaju pucnjavom i neželjenim žrtvama.

Specijalci ulaze prvi

Kako Brazil na nadolazećim sportskim događanjima (SP 2014. i OI 2016. u Riju) očekuje milijune posjetitelja, važno je da prije toga uspostavi sigurnost u gradovima u kojima će se ta događanja održavati. Prioritet su Sao Paulo i Rio de Janeiro, a policija je još 2011. počela s racijama kako bi ponovo uspostavila državnu vlast i favele nakon mnogo godina iz ruku carstva droge napokon vratila društvu.

Brazilske snage sigurnosti dosad su uspostavile 19 policijskih jedinica pacifikacije u favelama u Riju od 2008., a u planu je do 2014. taj broj povećati na 40.

U posljednjih nekoliko mjeseci u tim se divljim naseljima odvijaju pravi ratovi. Policijske akcije sve su učestalije, najprije u favelu uđe specijalna policija u oklopnim vozilima koja pokušava razoružati bande, a nakon nje ide obična policija koja do kraja uspostavlja mir. Taj im je koncept donekle uspio u Rio de Janeiru i São Paulu. Većina naselja u tim gradovima je osigurana, a stopa ubojstava smanjila se na 27 dnevno na 100.000 stanovnika. Usporedbe radi, u Hrvatskoj se dogodi jedno ubojstvo dnevno na 100.000 stanovnika. Ipak, Brazilci se najteže nose s uspostavljanjem mira u Salvadoru, trećem brazilskom gradu po veličini, u kojem u posljednje vrijeme ima sve više sukoba bandi, a stopa ubojstava veća je no ikada. Organizatori natjecanja nadaju se da će do lipnja 2014. godine uspostaviti red i mir u svim većim problematičnim naseljima te da će turistima omogućiti maksimalnu sigurnost u svim dijelovima gradova domaćina.

Inače, zanimljivo je spomenuti da su ozloglašene favele mjesta na kojima su odrastali brojni poznati nogometaši poput Ronaldinha, Pelea, Rivalda, Adriana... Svi oni ponose se svojim porijeklom, a svojim primjerom, ali i novčanim ulaganjima, pokušavaju pomoći u tome da se stanovnicima favela omogući bolji život.

Na kraju samo možemo reći da se nadamo da će brazilske vlasti, uz pomoć sportskih zvijezda, osigurati da se sljedeće godine priča samo o onome zbog čega će oči cijelog svijeta biti uprte u Brazil, a to je nogomet.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.