PROMO

Fišijada u Zagrebu: Cvjetni trg prepun baranjskih delicija

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Fišijada
25.08.2018.
u 08:23
Ove godine, 8. rujna, Fišijada u Belom Manastiru bit će najveća do sada, s čak 200 kotlića i isto toliko fiš majstora.
Pogledaj originalni članak

Jesen u Baranji tradicionalna je baranjska manifestacija koju već 19 godina zaredom organiziraju Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir. Nezaobilazni dio tog atraktivnog i autohtonog projekta je i čuvena baranjska Fišijada. Ove godine, 8. rujna, Fišijada u Belom Manastiru bit će najveća do sada, s čak 200 kotlića i isto toliko fiš majstora. No prije toga, u baranjskim delicijama i nadaleko poznatom fišu, uživali su u Zagrebu.

- Kako smo već krenuli u promociju Baranje u Hrvatskoj, cilj nam je promovirati i našu Fišijadu koja svake godine raste i ima sve veći broj sudionika. Zato smo krenuli s organizacijom događanja, ove godine u Zagrebu i Rijeci, a dogodine vjerojatno i u nekim drugim hrvatskim gradovima. Nama je uzor najveća svjetska Fišijada u mađarskom gradu Baji u kojem se okupi i nekoliko tisuća kotlića. Nismo još toliko ambiciozni. ali kad nas prepoznaju u Hrvatskoj, sigurno ćemo promidžbu proširiti i izvan granica naše zemlje, pojašnjava Matej Perkušić, direktor Turističke zajednice Baranje koji se, uz gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba, pridružio promociji Fišijade održanoj jučer u centru Zagreba.

Prvi čovjek baranjskog turizma otkrio nam je kako nikad nitko nije uspio napraviti dobar i ukusan fiš iz prvog pokušaja te istaknuo da govori i iz vlastitog iskustva. Iako se temelj vrhunskog fiša zna - kvalitetna riba, najbolja hrvatska baranjska slatka i ljuta paprika i ne dulje od 45-50 minuta kuhanja, Matej otkriva kako je tajna i u kvalitetnom majstoru.

- U Belom Manastru će svi koji dođu na našu Fišijadu na središnjem trgu, a mi pozivamo sve, okusiti 200 različitih fiševa jer svaki majstor ima i neku svoju slatku ili ljutu tajnu koju vam nikad ne otkriva i zato su okusi različiti, iako je temelj isti, objašnjava Matej Perkušić.

Do tada, na Cvjetnom trgu su 24. kolovoza Zagrepčanima ponudili degustaciju čitavog bogatstva baranjskih delicija, od kulena, ajvara, sira i "baranjskih kanapeića" do čuvenog fiša koji svaki pravi sladokusac poslije zapečati kvalitetnom baranjskom graševinom. Danas, 25. kolovoza, Baranjci stižu i na riječki Korzo, a sigurni su, kažu, da će mnogi koji se ta dva dana zateknu u ovim gradovima, 8. rujna put Belog Manastira, na najveću Fišijadu dosad.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.