susret u bruxellesu

FOTO Dačić i Thaci prvi puta se javno rukovali!

Foto: Tomislav Krasnec/VLM
Thaci Ashton Dacic
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
Thaci, Dačić
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
Thaci Ashton Dacic
21.03.2013.
u 00:01
Premijeri Srbije i Kosova prvi put su se javno rukovali i dali zajedničku izjavu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa koji vode pod pokroviteljstvom EU
Pogledaj originalni članak

Premijeri Srbije i Kosova prvi put su se javno rukovali i dali zajedničku izjavu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa koji vode pod pokroviteljstvom EU. Večeras u Bruxellesu završila je sedma runda tog dijaloga, ali bez konačnog dogovora, iako su očekivanja od sastanka bila velika. Objavili su da će se ponovo sastati 2. travnja.

Visoka povjerenica EU za vanjske poslove Catherine Ashton izjavila je da su "vrlo blizu rješenju o sjevernom Kosovu", što je osnovni prijepor u pregovorima. 

- Nismo ni blizu ni daleko od rješenja - rekao je srpski premijer Ivica Dačić koji je, u skladu s tom nejasnom izjavom, na press konferenciji na trenutke izgledao potišteno, a na trenutke ponosno. - Zajednička konferencija za novinare održava se na moju inicijativu - istaknuo je.

Srbija se nalazi pod velikim pritiskom EU, Njemačke i SAD-a koji traže da konačno normalizira odnose s Kosovom, državom koju Beograd ne priznaje ali kroz ovaj dijalog mora priznati stvarnost u kojoj Republika Kosovo postoji. Od Beograda se traži da ukine paralelne institucije na sjeveru Kosova. 

Nakon šest rundi pregovora i velike diplomatske ofenzive u kojoj je Catherine Ashton u proteklih tjedan dana u Bruxellesu primila i trojicu najvažnijih srpskih lidera i posjetila Prištinu i zatim posjetila Beograd, očekivalo se da će rješenje biti dogovoreno u sedmoj rundi ili barem u osmoj, na sljedećem susretu. Po završetku zajedničke konferencije za novinare, možda najbolju reakciju dao je novinar tjednika Economist Tim Judah. "Dačić i Thaci postigli su suštinski balkanski sporazum o Kosovu: 'Možda jesmo, možda nismo, kako ja da znam?'", komentirao je Judah na svojem profilu na Twitteru. 

>> 'Sporazum moguć ako Srbija odustane od R. Srpske na Kosovu'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RA
rasplinjač
09:36 21.03.2013.

Ko nas bre rastavi...