GLOBALNO ZATOPLJENJE

FOTO Koji bi gradovi mogli biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka? Na popisu se našao i jedan u Hrvatskoj

Foto: GREG LOCKE/REUTERS
2024 Iceberg season in Newfoundland Canada
Foto: JOE SKIPPER/REUTERS
FILE PHOTO: Astronauts arrive before launch to the International Space Station, in Cape Canaveral
Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS
Storm Babet in Sweden
Foto: GREG LOCKE/REUTERS
2024 Iceberg season in Newfoundland Canada
Foto: GREG LOCKE/REUTERS
2024 Iceberg season in Newfoundland, Canada
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS
FILE PHOTO: Ice Sheet Greenland
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Podignuta razina mora u Zadru
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Panorama Dubrovnika i okolice sa Srđa
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Panorama Dubrovnika i okolice sa Srđa
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Panorama Dubrovnika i okolice sa Srđa
28.09.2024.
u 18:18
Znanstveni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast razine mora tijekom 20. stoljeća. U 21. stoljeću, taj se utjecaj još dodatno povećao
Pogledaj originalni članak

O globalnom zatopljenju i topljenju ledenjaka puno se govori, a to nije problem koji se može zaustaviti "preko noći". Da je riječ o ozbiljnom problemu, može se vidjeti pomoću alata koji je prije nekoliko godina osmislila NASA. Naime, alat predviđa koji će gradovi biti potopljeni zbog topljenja ledenjaka izazvanog globalnim zatopljenjem. Znanstvenici su izračunali učinak Zemljine gravitacije i rotacije kako bi predvidjeli kako će se voda "redistribuirati" diljem svijeta. 

"Alat za svaki grad daje jasnu sliku koji su ledenjaci od posebne važnosti", kazao je svojedobno za BBC jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju. Znanstveni podaci pokazuju da je topljenje ledenjaka imalo utjecaja na rast razine mora tijekom 20. stoljeća. U 21. stoljeću, taj se utjecaj još dodatno povećao.  

Istraživanje je pokazalo da od topljenja velikih ledenih površina na zapadnom dijelu Grenlanda u Europi trebaju strahovati London, Dubrovnik, Tromso, Oslo, Atena, Sirakuza, Marseille, Gibraltar i Brest.

Klimatolog i oceanograf Mirko Orlić pojasnio je 2020. za RTL kako je Dubrovnik uzet kao primjer te kako nije samo on ugrožen. "Znamo da je i Rijeka poplavljivana već sada i Split također, Dubrovnik, a i ova neka nizinska područja. Delta Neretve je ugrožena, zaleđe Zadra. Recimo da se sva Antarktika otopi to je 57 metara podizanja morske razine. Naravno to se ne može dogoditi za 100 godina, ali se može dogoditi zbog ovakvih epizoda da će to podizanje biti brže nego što smo mislili", rekao je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.