BOLJE SE NE IGRATI

FOTO Ovo su najukletiji otoci. Među njima nalazi se i jedan hrvatski

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Otok Lokrum smješten je u dubrova?kom akvatoriju
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogled na otok Lokrum
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Otok Lokrum smješten je u dubrova?kom akvatoriju
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Otok Lokrum smješten je u dubrova?kom akvatoriju
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Bled i Bledsko jezero
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Bled i Bledsko jezero
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Bled i Bledsko jezero
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Bled i Bledsko jezero
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
23.06.2024.
u 16:23
Iako brojni od spomenutih otoka izaziva oduševljenje, njihova mračna prošlost ili pak navodna kletva koja krasi to tlo ipak služi kao opomena svima onima koji imaju namjere s nekim od otoka s našeg popisa.
Pogledaj originalni članak

Prelijepi su. Sam pogleda na njih ispunjava s otvorenim oduševljenjem, ali nije bez razloga stav kako neke stvari su jednostavno prelijepe da bi bile istinite. Iako brojni od spomenutih otoka izaziva oduševljenje, njihova mračna prošlost ili pak navodna kletva koja krasi to tlo ipak služi kao opomena svima onima koji imaju namjere s nekim od otoka s našeg popisa.

1. Lokrum

Lokrum već stoljećima izaziva divljenje svih onih koji ga vide. Ali ako je istinita kletva koju su navodno bacili benediktinci, onda svaki onaj koji odluči nogom stupiti na taj otočić kraj Dubrovnika mora ozbiljno pripaziti što radi.

"Ne uzimaj ništa s Lokruma. Ni pero pauna, ni listić ubran u botaničkom vrtu, jer ono što si uzeo s otoka to njemu i dalje pripada. I donosi nesreću novom vlasniku", tvrdi legenda.

Posljednji benediktinci napustili su samostan 1798., nakon prodaje njihova posjeda nekolicini bogatih Dubrovčana.  Predaja kaže da su benediktinci prije odlaska odslužili posljednju misu. Zatim su navukli kapuljače preko očiju, zapalili voštanice, okrenili ih naopako te tri puta obišli otok u povorci mrmljajući “Neka je proklet svaki koji pribavi Lokrum za osobno uživanje”, piše Morski.hr

Prema pučkom vjerovanju, prokletstvo se može skinuti samo ako se skupi sav vosak koji se te noći stvrdnuo na otočkom tlu.

2. Bled

Teško je odoljeti Bledu. Jedini slovenski otok izaziva divljenje kod svih onih koji imaju privilegiju vidjeti ga uživo. Tamo možete posjetiti crkvu, pozvoniti zvonom te na taj način, kaže legenda, ispuniti sakrivenu želju. Legenda kaže da je mlada udovica Poliksena, neutješna zbog gubitka muža, skupila je sve svoje zlato i srebro i dala ga za izradu zvona.

No, brod na kojem je bilo zvono zahvatila je oluja i ono je potonulo. Nakon smrti udovice, papa je na otok poslao novo zvono, koje se i danas koristi. Legenda kaže da se staro zvono još uvijek čuje iz dubina jezera za mirnih i tihih noći, navodi Punkufer.

3. Otok Montecristo

Otok Montecristo jedan je od najzanimljivijih dijelova Italije, s nevjerojatno bogatom i kompleksom prošlošću, a čije ime je dodatno proslavio roman Alexandra Dumas 'Grof Monte Christo'.

Jedna od najstarijih legenda koja se povezuje s tim mjestom potječe iz V. stoljeća kad je sveti Mamiliano pobjegao pred Vandalima i završio na tom otoku gdje je ubio zmaja i sagradio samostan i kapelicu u špilji koja je sakrivala blago ubijenog zmaja. Upravo je to sakriveno blago bio mamac za mnoge u stoljećima koje slijede. Ono što se zna da je samostan napravljen na ostacima starog rimskog hrama, te je zbog stalnih napada gusara samostan napušten 1553. godine.

Otok je 1878. godine postao kažnjeničkom kolonijom, što je i bila inspiracija za slavni roman. A 1971. godine je postao park prirode. Kako bi se zaštitio otok, svi oni koji ga žele posjetiti moraju se prijaviti. Na red biste mogli doći za nekoliko godina, piše portal WantedInRome.

4. Gaiola.

Iako otok neizmjerno privlače turisti koji jedva čekaju da dođu, lokalno stanovništvo izbjegava otok Gaiola.. Neki bi rekli i s pravom s obzirom na to kakve mračne priče kruže.

Sve je počelo u 1800-ima kad je na otoku živio pustinjak poznat kao Il Mago ili Čarobnjak. Kad je on nestao, nije bilo nikoga da kaže što se dogodilo s njime. Na otok se doselio Luigi de Negri koji je sagradio prostranu vilu. Ali nedugo nakon toga doživio je financijsku propast.

Kapetan Gaspare Albenga je razmišljao o kupnji otoka, kad se dogodila pomorska nesreća u kojoj je poginuo. Neki misle kako njegov brod nije potonuo, već je nestao sa samim kapetanom. Vlasnik vile Hans Braun je ubijen u 1920-ima, a njegova udovica se ubrzo utopila u moru. Sljedeći vlasnik je imao srčani udar, a onaj nakon je počinio samoubojstvo u duševnoj bolnici, piše Culturetrip.

5. Sentosa

Svakog dana turisti uživaju u prekrasnim plažama, prašumama i luksuznim hotelima na otoku Sentosa, bez da znaju brutalnu prošlost koja je oblikovala to mjesto. Sentosa je, naime, bila poznata po gusarima i brutalnom logoru za ratne zarobljenike prije nego što ju je singapurska vlada 1970-ih pretvorila u luksuzno odredište za odmor.

Prije nego što je otok dobio svoje ime Sentosa prije nekih 50-ak godina, lokalno stanovništvo ga je zvalo 'Pulau Blakang Mati', što u prijevodu znači 'Otok iza kojeg leži smrt', jasno ukazujući na mračnu prošlost mjesta, piše National Geographic.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.