JESTE LI ČULI ZA NJIH?

FOTO Od ugla Nikole Tesle do Trga Marka Pola: Ova mjesta diljem svijeta nose imena poznatih Hrvata

Foto: Wikimedia
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Reportaža o rodnim mjestima roditelja Nikole Tesle
Foto: KENT J. EDWARDS/REUTERS
The Flatiron Building under construction in New York
Foto: Wikimedia
Foto: Google Maps/Screenshot
Spomenik Ruđeru Boškoviću u Milanu
Foto: Stevan Kragujević/Wikimedia commons
Ivo Andrić
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
Bosna i Hercegovina: Andrićgrad, kulturni centar i vrsta etno sela
Foto: Privatna arhiva/PIXSELL
Presnimke privatnih fotografija Mate Meštrovića
Foto: Google Maps/Screenshot
Kip Ivana Meštrovića u Chicagu
Foto: Wikimedia
Marko Polo
Foto: Google Maps/Screenshot
Mjesta koja nose ime Marka Pola
Foto: Google Maps/Screenshot
Mjesta koja nose ime Marka Pola
Foto: Google Maps/Screenshot
Mjesta koja nose ime Marka Pola
Foto: Alexandre Albore/Wikimedia
Kip Frane Petrića na Cresu
Foto: Google Maps/Screenshot
Ulica Frane Petrića u talijanskom Avianu
Foto:
Zagreb: Spomen soba nobelovaca Lavoslava Ruži?ke i Vladimira Preloga
Foto: Google Maps/Screenshot
Pogled iz zraka na švicarsko Sveučilište koje je cestama dalo imena hrvatskih znanstvenika
Foto: Sinisa Hancic
27.10.1995. Predsjednik Franjo Tuđman na predizbornom skupu HDZ-a na Trgu bana Josipa Jelačića
Foto: Google Maps/Screenshot
Most dr. Franje Tuđmana u Čapljini
07.09.2024.
u 19:00
Počast za svoje doprinose znanosti i kulturi dobili su brojni Hrvati čija imena sad stoje na mjestima od New Yorka do Kine
Pogledaj originalni članak

Jedan od najpoznatijih Hrvata, iako se o njegovu porijeklu često raspravlja, je Nikola Tesla. Slavni izumitelj "svoju" ulicu ima u brojnim srpskim gradovima, Tetovu u Sjevernoj Makedoniji, češkom Pragu... U New Yorku, gdje je Tesla proveo svoje posljednje godine, ugao 40. Zapadne ulice i 6. Avenije označen je kao "Kut Nikole Tesle", jer je tamo često hranio golubove.

U Novom Pazaru, na jugu Srbije, postoji ulica Ruđera Boškovića, dubrovačkog astronoma, matematičara i fizičara. U talijanskom gradu Milanu stoji spomenik tom Hrvatu, a u okolnim ulicama možete pronaći razne objekte koji nose talijansku verziju njegovog imena, Ruggiero Giuseppe Boscovich.

Na sjeveru glavnog crnogorskog grada Podgorice jedna ulica nosi ime Ive Andrića, jednog od rijetkih Hrvata koji se mogu pohvaliti Nobelovom nagradom.  A u BiH općini Višegrad u Ulici Ive Andrića nalazi se i kuća u kojoj je pisac proveo djetinjstvo.

Hrvatski kipar i arhitekt Ivan Meštrović ima ulicu u Novom Travniku u središnjoj BiH. U Chicagu u SAD-u stoje dva Meštrovićeva kipa, Kopljanik Strijelac, skulpture američkih domorodaca na konjima.

Srednjovjekovni istraživač i putopisac Marko Polo rođen je u Mletačkoj republici, a kao jedna od mogućih lokacija navodi se otok Korčula. Diljem Italije brojne ulice nose njegovo ime, među ostalim u Bologni, Trstu, Firenci, Viareggiu... Popularan je i u drugim europskim gradovima - Francuska, Španjolska, Austrija i Njemačka u nekoliko gradova imaju ulicu s njegovim imenom. S obzirom na to da je najpoznatiji po putopisu iz Kine, ne čudi da i u toj dalekoj zemlji postoji trg koji nosi njegovo ime u gradu Tianjinu. U gradu Yangzhou gdje je Polo živio 17 godina posvećen mu je i memorijalni centar.

Ime Frane Petrića možda vam je manje poznato, no radi se o pravom renesansnom čovjeku, misliocu iz plemićke obitelji porijeklom s Cresa. Bavio se trgovinom, medicinom i filozofijom, između ostalog, a s obzirom na to da se školovao i zaposlio u Italiji, ne čudi da baš tamo, sjeverno od Vcije, postoji ulica koja nosi talijaniziranu verziju njegovog imena - Francesco Patrizi.

Švicarsko Sveučilište na kampusu kod grada Höngga odlučilo je nazivima cesta odati počast najvećim znanstvenicima među kojima su čak dva Hrvata - Vladimir Prelog i Lavoslav Ružička. Prelog i Ružička bili su vrsni kemičari, a za svoje radove obojica su dobila Nobelovu nagradu.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poznat je široko izvan zemlje, a ulice i mostovi s njegovim imenom mogu se naći u brojnim gradovima Lijepe Naše, ali i izvan nje. Između ostalih, u BiH mjestu Čapljina nalazi se most Franje Tuđmana, a u Neumu njegovo ime nosi šetnica uz more.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.