OSTAVIO TRAJNI TRAG

FOTO Ovo je jedan od simbola Beograda, no jeste li znali da ga je izradio poznati Hrvat

Foto: Pixabay
spomenik Pobjednik
Foto: Pixabay
spomenik Pobjednik
Foto: Pixabay
spomenik Pobjednik
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
Beograd: Na Kalemegdanu obilježen Međunarodni dan joge
Foto: Pixabay
spomenik Pobjednik
Foto: A. H./ATAImages/PIXSELL
Koalicija "Srbija protiv nasilja" još jednom prošetala Beogradom
Foto: Stefan Tomasevic
Beograd je danima okovan maglom
Foto: Friedemann Kohler/DPA
Serbian capital Belgrade
13.10.2024.
u 08:11
Ivan Meštrović, poznat po svojim radovima diljem bivše Jugoslavije i svijeta, ovom skulpturom ostavio je trajni trag u Beogradu
Pogledaj originalni članak

Spomenik Pobjednik, jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda, nalazi se na Kalemegdanu i ima posebno značenje za povijest grada. Ovaj monumentalni kip izrađen je od strane jednog od najvećih hrvatskih kipara, Ivana Meštrovića, i otkriven je 1928. godine. Njegovo postavljanje obilježilo je desetogodišnjicu proboja Solunskog fronta, čime se spomenik povezuje s pobjedom Srbije i saveznika u Prvom svjetskom ratu.

Pobjednik je brončani kip visok 14 metara, a prikazuje muškarca s mačem u desnoj ruci i goluba, simbol mira, u lijevoj. Stoji na visokom stupu i gleda prema ušću Save u Dunav, što simbolično predstavlja čuvanje granica Srbije. Njegova gologruda figura simbolizira snagu i hrabrost, a smjer pogleda prema zapadu upućuje na pobjedu nad Austro-Ugarskom.

Zanimljivo je da je spomenik prvotno bio zamišljen kao dio veće fontane u centru grada, ali zbog estetskih i političkih razloga, projekt je promijenjen i kip je premješten na Kalemegdan. Iako je njegov izgled u početku izazvao kontroverze zbog golotinje, danas je Pobjednik jedan od najvažnijih simbola Beograda i cijele Srbije.

Ivan Meštrović, poznat po svojim radovima diljem bivše Jugoslavije i svijeta, ovom skulpturom ostavio je trajni trag u Beogradu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZU
Zurka
08:54 13.10.2024.

A ima li sto vazno u Becu, Rimu, Ljubljani, Budimpesti?