MOŽEMO LI NA NJIH UTJECATI?

FOTO Pitali smo ChatGPT s kojim će se problemima Hrvatska suočavati 2050. Jedan od njih tek treba doći

Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Zadar: Kišni dan u gradu
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
Ilustracija nekretnina u Puli
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Na Trgu bana Jelačića prosvjedovali umirovljenici
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
Zagreb: Održan 21. Gerontološki tulum u Parku Josipa Jurja Strossmayera
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Požega: Zbog dugotrajne suše gotovo potpuno presušila rijeka Orljava
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Zagreb: Stanovnici Sloboštine opskrbljuju se vodom iz cisterne
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Turisti u Dubrovniku
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Helikopterom hitne medicinske službe dovezen pacijent u Firule
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
25. veljače: Četiri godine od pojave koronavirusa u Hrvatskoj - kako su nam promijenjeni životi
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
European Union leaders informal summit in Brussels
27.10.2024.
u 17:04
Kao najveći problem ChatGPT navodi demografsku krizu i starenje stanovništva, koje se itekako i danas osjeti
Pogledaj originalni članak

Budućnost se nažalost ne može predvidjeti, ali neki trendovi današnjice svakako mogu ukazati na to što nas očekuje sutra. Probleme koje imamo danas - poput korupcije, niskih plaća i infrastrukturne nerazvijenosti - možda neće biti toliki problemi za 25 godina, ako se s njima pozabavimo, no zato bi nas mogli očekivati novi problemi. Stoga smo pitali ChatGPT: što možemo očekivati 2050. u Hrvatskoj i koji problemi će biti najveći na našim prostorima za 25 godina.

Kao najveći problem ChatGPT navodi demografsku krizu i starenje stanovništva, koje se itekako i danas osjeti. Umjetna inteligencija vjeruje kako će niski natalitet, emigracija mladih i duži životni vijek itekako pritiskati hrvatski zdravstveni i mirovinski sustav, ali i time gospodarski rast Hrvatske. 

Kao drugi najveći problem Chat GPT navodi klimatske promjene i ekološke izazove. Tu je porast temperature, rast razine mora, ali i prirodne katastrofe. Samim time, vjeruje se kako će Hrvatskoj doći i još jedan problem kojeg danas ona nema, ali ga vidimo u drugim državama - nedostatak pitke vode. Danas Hrvatska ima relativno obilne zalihe pitke vode, no klimatske promjene i neodrživo gospodarenje resursima svakako bi mogli pogoršati taj trend. 

Nadalje, Chat GPT predviđa gospodarske izazove s kojima bi se Hrvatska mogla susresti. Tu je ovisnost o turizmu koja Hrvatsku čini vrlo ranjivom u doba kriza i klimatskih promjena. Uz to, Hrvatska će morati pojačati korak s inovacijama, ali i smanjiti socijalne nejednakosti. Što se tiče zdravstvenog sustava, tu ChatGPT ponovno ne predviđa dobro. Tu je starenje populacije te povećanje kroničnih bolesti, ali i narušeno mentalno zdravlje zbog užurbanog načina života koji bi mogli dodatno staviti pritisak na zdravstveni sustav Hrvatske. 

Poseban je naglasak na pandemije kojih će u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, biti sve više, na što je ukazala pandemija Covid-19 koja je trajala čak dvije godine, a brojne države imale su brojne štetne posljedice, kao i veliki broj preminulih građana.

Hrvatska će, prema predviđanjima ChatGPT-a, morati pronaći ravnotežu između nacionalnih interesa i usklađivanja s europskim politikama. Tu će biti sve više pitanja migracija, ekonomskih pritisaka i regionalnih pitanja u kojima bi se Hrvatska itekako mogla kositi u mišljenjima s Europom. 
 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.