ZVECKANJE ORUŽJEM

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

Foto: Pixabay
Nuklearna bomba
storyeditor/2024-05-22/putin.jpg
Foto: NEWSCOM/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: The Kremlin Moscow/DPA
Vladimir PUTIN (President of Russia).
Foto: JASON REED/REUTERS
FILE PHOTO: An aerial view of the Pentagon building in Washington, June 15, 2005. [U.S. Defense Secretary Donald..
Foto: Joshua Roberts/REUTERS
FILE PHOTO: Aerial view of the Pentagon is seen in Washington
Foto: Yin Bogu/XINHUA
Norfolk: Američka mornarica preuzela je novi nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford
Foto: Yin Bogu/XINHUA
Norfolk: Američka mornarica preuzela je novi nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford
Foto: Yin Bogu/XINHUA
Norfolk: Američka mornarica preuzela je novi nosač zrakoplova USS Gerald R. Ford
Foto: MC1(AW/SW) Kimberly Clifford
Američka nuklearna podmornica stigla na Bliski istok
Foto: Mass Communication Specialist 1s
Američka nuklearna podmornica stigla na Bliski istok
Foto: Senior Airman Solomon Cook
North American Aerospace Defense Command On Heightened Alert
Foto: ABACA
US Flies B-52 Bombers To The Middle East
Foto: U.S. DEPARTMENT OF DEFENSE/REUTE
FILE PHOTO: A U.S. B-2 Spirit bomber, part of the 509th Bomb Wing at Whiteman Air Force Base in Missouri stops for refuelling at the U.S. military base on Diego Garcia
Foto: Youtube/Screenshot
Strateško zapovjedništvo SAD-a
Foto: Youtube/Screenshot
Strateško zapovjedništvo SAD-a
Foto: ABACA
Ameri?ka nuklearna podmornica sudarila se s objektom u Kineskom moru
Foto: Richard Lakin/XINHUA
Izveden zračni show u Albuqerqueu
Foto: Richard Lakin/XINHUA
Izveden zračni show u Albuqerqueu
Foto: Richard Lakin/XINHUA
Izveden zračni show u Albuqerqueu
Foto: Kilpatrick Sean/CP/ABACA/ABACA
Justin Trudeau Visits Peterson Space Force Base - Colorado
Foto: Sean Kilpatrick
Justin Trudeau Visits Peterson Space Force Base - Colorado
Foto: Youtube/Screenshot
Baza Warren
Foto: Youtube/Screenshot
Baza Warren
Foto: ABACA
US Flies B-52 Bombers To The Middle East
Foto: ABACA/ABACA
US Fighter Jets Capable Of Carrying Nuclear Weapons To Be Deployed In UK
Foto: EXPA/Atlas/USAF/Todd Cromar
USA, Corona Pandemie
Foto: Tech. Sgt. John Winn
US Fighter Jets Capable Of Carrying Nuclear Weapons To Be Deployed In UK
Foto: Youtube/Screenshot
Jim Creek
23.05.2024.
u 20:07
Ruski predsjednik istaknuo je u više navrata, također, da Rusija posjeduje interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat, poznat na Zapadu kao Sotona II, koji je potpuno operativan i može dosegnuti ciljeve na udaljenosti od 10.000 do 18.000 kilometara.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je Zapad da bi slanje trupa u Ukrajinu moglo dovesti do nuklearnog rata. Takve prijetnje stižu nakon što je njegov francuski kolega Emmanuel Macron otvorio mogućnost slanja NATO-ovih vojnika u Ukrajinu, što je, ipak, naišlo na brze odbijenice mnogih članica Saveza, uključujući Njemačku, Poljsku i Češku. 

Ruski predsjednik istaknuo je u više navrata, također, da Rusija posjeduje interkontinentalni balistički projektil RS-28 Sarmat, poznat na Zapadu kao Sotona II, koji je potpuno operativan i može dosegnuti ciljeve na udaljenosti od 10.000 do 18.000 kilometara. U Americi, stoga, strahuju da bi lokacije u njihovoj zemlji mogle biti meta u slučaju ruskih napada, s obzirom na poseban antagonizam između Rusije i SAD-a.

Pentagon

Ako bi se Putinove prijetnje obistinile, piše Msn.com, postoji više od 10 lokacija u SAD-u koje bi bile ruska Meta. Jedna od njih navodno bi bila Pentagon, sjedište američkog Ministarstva obrane u Arlingtonu, saveznoj državi Virginia. Pentagon je najveća poslovna zgrada na svijetu po površini, s oko 600.000 kvadratnih metara. Zgrada ima peterokutni oblik, po čemu je dobila ime, te pet katova i pet prstenastih hodnika na svakom katu, ukupno duljine od 28,2 kilometra. Kompleks uključuje i centralni trg od pet hektara, koji je također poznat kao "nulta točka".

Pomorska baza Norfolk

Iako SAD posjeduju preko 40 pomorskih baza, najveća od njih mogla bi biti na meti. Pomorska baza Norfolk, smještena na jugoistoku savezne države Virginije, osnovana je 1917. godine, a danas zauzima područje od oko 14 kvadratnih kilometara. Norfolk je tijekom Drugog svjetskog rata bio ključno središte za obuku američke i savezničke mornaričke snage. Ova baza osigurava operativnu spremnost američke Atlantske flote te sadrži najveću koncentraciju ratnih brodova i aviona u američkoj mornarici - 75 brodova i 134 aviona.

Područje pomorske baze Kings Bay

Pomorska baza Kings Bay je dom mornarice SAD-a i nalazi se u okrugu Camden u Georgiji. Ova baza služi kao matična luka Atlantske flote za nuklearne podmornice s balističkim projektilima, sposobne nositi nuklearno oružje s projektilima "Trident", prema javno dostupnim podacima. Ova podmorska baza pokriva oko 6.500 hektara zemlje.

Vojna zračna baza Barksdale

Smještena u okrugu Bossier u Louisiani, vojna zračna baza Barksdale dom je 2. bombaškog krila SAD-a. Većina baze nalazi se unutar granica grada Bossier City, protežući se duž njezinih zapadnih i sjeverozapadnih granica. Zauzima više od 89 četvornih kilometara istočno od Bossier Cityja i duž južne strane autoceste 20. Više od 15.000 aktivnih članova i rezervista služi u Barksdaleu.

Zračna baza Whiteman

Smještena je blizu Nob Nostera u Missouriju. Baza je trenutno dom bombardera B-2 "Spirit". Nazvana je po poručniku Georgeu Whitemanu, koji je poginuo tijekom napada na Pearl Harbor.

Strateško zapovjedništvo SAD-a

Strateško zapovjedništvo SAD-a (USSTRATCOM) jedno je od 11 ujedinjenih borbenih zapovjedništava Ministarstva obrane, sa sjedištem u bazi Offutt u Nebraski. Odgovorno je za područja kao što su strateško nuklearno odvraćanje, globalni udar i obrana od cyber napada. Također pruža niz mogućnosti za podršku drugim borbenim zapovjedništvima, uključujući integriranu proturaketnu obranu.

VLF odašiljač Lualualei

Ovo je objekt Američke ratne mornarice kod Lualualeija na Havajima. Prenosi vojne naredbe potopljenim podmornicama na izuzetno niskim frekvencijama (VLF).

Zračna baza Kirtland

Zračna baza Kirtland smještena je u Albuquerqueu u Novom Meksiku, blizu međunarodne zračne luke Sanport, s kojom dijeli piste, što je čini civilno-vojnim aerodromom. U njoj se nalazi Centar za nuklearno oružje Zapovjedništva zračnih snaga, odgovoran za nabavu, modernizaciju i održavanje programa nuklearnog sustava za Ministarstvo obrane i Ministarstvo energetike. Također je dom 58. krilu za specijalne operacije (58 SOW), jedinici koja pruža obuku na različitim tipovima, modelima i serijama letjelica.

21. eskadrila za podršku snagama

Ovo je jedinica američkih Svemirskih snaga sa sjedištem u bazi Peterson u Coloradu. Pruža operativnu i administrativnu podršku s informacijama o vremenu i obavještajnim podacima te koordinira operacije za Space Delta 2.

Zračna baza Warren

Zračna baza Warren smještena je u Cheyenneu u Wyomingu. Jedna je od triju strateških raketnih baza. Domaćin je 90. raketnog krila (90 MW) koje upravlja interkontinentalnim balističkim projektilom LGM-30G "Minuteman". Tu se također nalaze 20. zračne snage, koje zapovijedaju svim američkim interkontinentalnim balističkim projektilima. To je najstarija stalno aktivna vojna instalacija zračnih snaga od 1867. godine.

Zračna baza Minot

Zračna baza Minot nalazi se blizu grada Minota u Sjevernoj Dakoti. Tamo se nalazi 5. krilo bombardera, kao i 91. raketno krilo - oba dio Zapovjedništva za globalni udar zračnih snaga. Ove snage koriste se za održavanje i upravljanje bombarderima B-52H.

Zračna baza Hill

Zapovjedništvo Zračnih snaga smješteno je u bazi Hill u okrugu Davis u Utahu, blizu grada Ogdena. Ova baza predstavlja glavno sjedište američkog ratnog zrakoplovstva i u njoj se nalazi zračni logistički kompleks Ogden, svjetski centar za različite letjelice, motore, projektile, softver, avioniku i dodatne komponente opreme. Također, tu je smješteno i 75. krilo zračne baze, koje pruža podršku logističkom kompleksu.

Zračna baza Malmstrom

Smještena je u okrugu Cascade u Montani. Domaćin je 341. raketnom krilu, jedinici za interkontinentalne projektile Zapovjedništva za globalni udar zračnih snaga. Imenovana je u čast pukovnika Axela Valentina Malmströma, koji je bio zarobljen u Drugom svjetskom ratu.

Mornarička radiostanica Jim Creek

To je radioodašiljač vrlo niske frekvencije američke mornarice. Glavno područje rada je jednosmjerna komunikacija s podmornicama - osnovna zadaća je prijenos naredbi podmornicama Pacifičke flote. Sjedište stanice nalazi se blizu Osoa u saveznoj državi Washington.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.