tamo nitko ne zaboravlja kišobran

FOTO Znate li koje su najkišovitije države na svijetu? U jednoj kiša traje i do 7 mjeseci

Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
18.05.2024.
u 19:06
Donosimo šest zemalja s najviše kišnih dana na svijetu, istražujući čimbenike koji pridonose njihovoj vlažnoj klimi i utjecaj na njihov okoliš.
Pogledaj originalni članak

Jedini prirodni proces koji dovodi do akumulacije slatke vode na Zemlji je oborina. Kao rezultat toga, neophodan je za opstanak svih oblika života na Zemlji.

Godišnja količina oborina ključna je za ekosustav u cjelini, a svaki poremećaj u ovom ciklusu može uzrokovati raširene suše i nestašice hrane, što zauzvrat može uzrokovati smrt ljudi od gladi.

Donosimo šest zemalja s najviše kišnih dana na svijetu, istražujući čimbenike koji pridonose njihovoj vlažnoj klimi i utjecaj na njihov okoliš.

Prva na listi je Kolumbija, država u Južnoj Americi, prima više oborina nego bilo koja druga zemlja na Zemlji. 

Prosječno 127,5 inča (3240 milimetara) kiše godišnje padne na dijelove zemlje koji su blizu Tihog oceana. Ekstremne i stalne padaline uzrokovale su poplave u nekoliko dijelova države.

Druga je afrička država Sveti Toma i Princip.

Postoje dva različita dijela kišne sezone u zemlji. Po godišnjoj količini padalina zauzima drugo mjesto u svijetu. I onaj kraći, koji počinje u listopadu i traje sve do studenoga, i onaj duži, koji počinje u ožujku i traje sve do svibnja, imaju izrazito visoke količine oborina.

Papua Nova Gvineja je treća i uz tropsko okruženje, prosječno padne 3142 milimetra kiše godišnje tijekom sezone monsuna, koja počinje u prosincu i traje do ožujka.

Smještena oko 93 milje (150 km) od sjeverne obale Australije, Papua Nova Gvineja ima kopnenu granicu s Indonezijom. Bez odgovarajućeg korištenja ili usmjeravanja kišnice, poplave i razaranja postaju očiti.

Papua Nova Gvineja nalazi se nekoliko stotina milja zapadno od Solomonskih otoka. Među više od 900 manjih otoka nalazi se šest glavnih otoka zemlje. Svake godine otoci ove nacije dobiju oko 119 inča (3028 milimetara) kiše.

Kišna sezona počinje u veljači i traje sve do svibnja, s drugim valom kišnog vremena koji se nastavlja od rujna sve do studenog. Tajfuni, koji se mogu formirati daleko sjeverno od ovih otoka, predstavljaju dodatnu prijetnju naciji uz obilne kiše.

Godine 1903. Panama je proglasila neovisnost od Kolumbije, najkišovitije zemlje na svijetu. Na jugoistoku Kolumbija graniči s Panamom. Najviše kiše pada u Panami, što je svrstava na peto mjesto u svijetu.

Panama obično doživljava sezonu monsuna od travnja do prosinca, ukupno devet mjeseci kiše. Gotovo svake godine to uzrokuje 2926 milimetara kiše.

Zadnja na lsti je Kostarika. Turisti iz cijelog svijeta odlaze u Kostariku kako bi uživali u njenim netaknutim bijelim pješčanim plažama. Nudi idealno okruženje za ljetne aktivnosti uključujući surfanje i sunčanje.

Svake godine, počevši od svibnja pa u trajanju od sedam mjeseci, ova nacija također doživljava razdoblje intenzivnih padalina. Oni koji planiraju odmor na plaži tijekom ovih mjeseci trebaju znati da su plime i oseke vrlo visoke. Prosječna godišnja količina oborina u zemlji iznosi 2926 mm.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.