'Klonirao' pozadinu

Fotograf AP-a priznao da je lažirao fotografiju iz Sirije

Foto: Narciso Contreras / AP
Fotograf AP-a priznao da je lažirao fotografiju iz Sirije
23.01.2014.
u 09:36
Agencija je objavila da je Contreras priznao kako je manipulirao fotografijom sirijskom pobunjenika tako što je "klonirao" dijelove pozadine
Pogledaj originalni članak

Narciso Contreras, fotograf Associated Pressa, priznao je da je lažirao fotografiju snimljenu prošle godine tijekom rata u Siriji.

Agencija je objavila da je Contreras priznao kako je manipulirao fotografijom sirijskog pobunjenika tako što je "klonirao" dijelove pozadine i zalijepio ih preko kamere kolege fotografa prije nego što ju je poslao AP-u.

AP ne dopušta fotografima da koriste softver te osvjetljivanje ili zatamnjivanje fotografija. Dozvoljene su samo "minimalne intervencije u Photoshopu", a nakon priznanja uklonili su sve Contrerasove fotografije iz ponude, javlja Buzzfeed.

Fotograf slobodni umjetnik jedan je od dobitnika Pulitzerove nagrade za ratne fotografije, a izjavio je da je to njegova jedina lažirana fotografija.

>> Dirljiva fotografija siročeta pokraj grobova je – lažnjak!

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar kliker
kliker
13:24 23.01.2014.

da li postoji prava istina iz Sirije koju je objavio neki zapadni mediji

FO
Folirant
17:02 23.01.2014.

A jel to prva lazna slika iz Sirije ili ih je bilo puno više koje su po nalogu financijera sa zapada kruzile po svijetu da bi se Asad optuzio kao krvolok dok demokratska opozicija vadi srca regularnih sirijskih vojnika i jedu kao suši?

XA
xaron
17:12 23.01.2014.

Novinari i fotografi sa zapada odavno nisu prisutni u vrućim regijama, jer se jednostavno boje tamo ići zbog neprijateljskog odnosa svih strana prema njima. Zato je i vjerodostojnost bilo kakvih informacija sa zapada vrlo upitna.