Sprječavanje terorizma

Francuska od UN-a zatražila pomoć u borbi protiv Islamske države

Foto: Reuters/PIXSELL
Francuska od UN-a zatražila pomoć u borbi protiv Islamske države
19.11.2015.
u 21:52
Francuska je sastavila nacrt rezolucije i proslijedila ga 15-članom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) kojim poziva sve zemlje "da udvostruče i koordiniraju napore kako bi spriječile i suzbile terorističke napade" IS-a.
Pogledaj originalni članak

Francuska poziva Vijeće sigurnosti UN-a da potakne uključenje svih zemalja koje to mogu u borbu protiv takozvane Islamske države (IS) u Siriji i Iraku koja je srušila ruski zrakoplov u Egiptu i u Parizu ubila 129 osoba.

Francuska je sastavila nacrt rezolucije i proslijedila ga 15-članom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (VS UN) kojim poziva sve zemlje "da udvostruče i koordiniraju napore kako bi spriječile i suzbile terorističke napade" IS-a.

Francuska je svoj prijedlog predstavila dan pošto je Rusija ponovno aktivirala svoj prijedlog od 30. rujna kojim traži UN-ovo odobrenje za međunarodnu vojnu akciju protiv IS-a. 
Ruski prijedlog odbacile su Velika Britanija i druge članice s pravom veta. Britanski veleposlanik pri UN-u drži da se o francuskom prijedlogu mogu dogovoriti jer se fokusira na područja borbe protiv IS-a.

-Ruski nacrt... još govori o pitanjima koja dijele Vijeće sigurnosti i zato ne vidim za njega mnogo izgleda- rekao je Matthew Rycroft

Ruski tekst poziva članice da svoje vojne aktivnosti koordiniraju s vladom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, saveznika Moskve kojemu po mišljenju Zapada nema mjesta u poslijeratnoj Siriji.  
Diplomati kažu da je francuski nacrt sastavljen po uzoru na rezoluciju koju je VS prihvatilo nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. na Sjedinjene Države. 

Francuski tekst u koji je Reuters imao uvid "poziva zemlje članice da poduzmu sve potrebne mjere" na teritoriju pod nadzorom IS-a i da "pojačaju borbu kako bi zaustavile priljev stranih boraca u Irak i Siriju te da spriječe i zaustave financiranje terorizma".

>>Vođe ISIL-a su zbog udara iz zraka počeli napuštati 'glavni grad'

>>CMS: Francuskim aktiviranjem članka iz Ugovora o EU, zemlje članice su u ratu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PI
pitijestpit
01:17 20.11.2015.

hebo isljamsku drzavu.. trebamo potamaniti ove u eu!!

MG
milerazbojnik@gmail.com
22:24 20.11.2015.

bez veze trkeljaju i mole ujedinjene narode dok oni reagiraju i donesu rezoluciju moš pol eunije pretvorit u grblje . ko i u večini slućajeva protesne note osuđivanje takvog postupanja i nikom ništa

Avatar nekakav
nekakav
07:22 30.11.2015.

da li je 'zapad' i brazil, argentina, meksiko? nije? pa kako to onda pod zapad ide zapadna europa, usa, kanada, i australija? nije li australija istočno čak i od vijetnama, indije? jest. bezveze je sve to. kad rusi traže da se točno definiraju grupe koje treba uništiti, zapad je protiv. jer rusi smatraju da asad, legalni i legitimni predstavnik vlasti u siriji, ne smije biti dio rješenja, jer on 'mora otići'. divota je ta zapadna demokracija. eto, oni, zapad, traže da s vlasti odstupi predsjednik zemlje izabran na slobodnim demokratskim izborima. zamislimo da rusija zatraži da francuski predsjednik odstupi, ili engleski premijer, jer je on dio problema. ili da bilo koja zemlja na svijetu zatraži ostavku obame? s kojim pravom, pitali bi se neki. al nitko javno, naši mediji ponajmanje, ne dovodi u pitanje i uopće razumnost pozivanja na odlazak asada! kolko je to zemalja napao i razorio asad, a kolko jedan obama, bush, clinton, sve mirotovorci do mirotvorca? zločini protiv svojeg naroda? hm, kolko ono usa policija godišnje ubije građana usa? preko 1.000. manje usa vojnika pogine u okupacijskim akcijama po svijetu.