EUROPSKA NADA

Francuzi i Talijani: fiskalna i bankarska unija prioritet je Europske unije

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
21.05.2017.
u 22:50
U središtu francusko-talijanskog susreta bili su sastanak G7, sporazum o klimi, migrantska kriza,  međunarodna trgovina i razvoj te međunarodna sigurnost
Pogledaj originalni članak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanski premijer Paolo Gentiloni u nedjelju su u Parizu potvrdili želju da zajedno rade na novom pokretanju Europe, te pozvali na dublju integraciju Europske unije, javile su agencije.

Nedavni izbor Emmanuela Macrona daje "nadu i vjeru u Europu", rekao je Gentiloni u dvorištu Elizejske palače uoči radne večere.

On smatra da je jedan od prioriteta EU-a rad na fiskalnoj i bankarskoj uniji. "Ne odmah sad, ali važno je početi raditi u tom smjeru".

Zalažući se za jaču Europu bližu građanima, rekao je da su Italija i Francuska "vrlo bliske i vrlo prijateljske zemlje".

Macron je kazao kako se zalaže za "istinsko pokretanje naših europskih perspektiva".

U središtu susreta bili su sastanak G7, sporazum o klimi, migrantska kriza,  međunarodna trgovina i razvoj te međunarodna sigurnost.

Gentiloni je iz Pariza uputio poruku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, kritičnom prema dogovoru o klimi postignutom 2015. u Parizu. 

Istaknuo je da "par dana prije susreta G7 u Taormini.. moramo potvrditi međunarodne obveze o klimi".

Macron je kazao da je Europa bila gluha na talijanska upozorenja o migrantskom valu iz sjeverne Afrike, a Gentiloni je pozvao Uniju da zacrta zajedničku migracijsku politiku.

Otkad je stupio na dužnost, Macron se dosad susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Radna večera u Elizejskoj palači organizirana je nekoliko dana prije susreta šefova država ili vlada G7, 26. i 27. svibnja u Taromini na Siciliji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.