Nema straha

Francuzi za milijardu eura grade nuklearku u Brazilu

Foto: Reuters/PIXSELL
Francuzi za milijardu eura grade nuklearku u Brazilu
08.11.2013.
u 15:00
Pobornici nuklearne energije svoje projekte provode u zemljama Trećeg svijeta, osim ove u Brazilu u pripremi je i nuklearka u Jordanu, prva u toj zemlji, gradili bi je Rusi
Pogledaj originalni članak

Iako su havarija japanske nuklearne elektrane Fukushima 2011. i stalni problemi s radijacijom na tom području usporili europske projekte i buduće planove iskorištavanja nuklearne energije, to nije smetalo da ih se provede drugdje, dalje od europskoga dvorišta, piše Le Monde.

Francuska nuklearna kompanija Areva sklopila je ugovor od 1,25 milijardi eura za dovršetak gradnje nuklearnog reaktora u Brazilu, objavio je Le Monde, dodajući i kako je ovih dana Jordan objavio da je odabrao dvije ruske tvrtke za gradnju prve nuklearke u toj zemlji.

Areva je u ovaj posao ušla potaknuta listopadskim dogovorom u Londonu, gdje su Britanci odlučili o gradnji dviju svojih elektrana treće generacije, kao nove "nuklearne renesanse", ali se Francuzi nadaju kako će uspjeti i sa svojim prototipom elektrana EPR, koja je u Francuskoj i Finskoj naišla na nedaće i izazvala velike troškove.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.