Furio Radin:

'Pupovac nije jedini zastupnik manjina koji je doživio neugodnosti'

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
'Pupovac nije jedini zastupnik manjina koji je doživio neugodnosti'
16.02.2016.
u 09:09
Kada je država u ekonomskoj krizi, onda je razumljivo da raste nervoza. Međutim, u tim trenucima moramo biti sabrani, upozorava Radin
Pogledaj originalni članak

Prošli tjedan obilježila je javna prepiska između predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. O trenutačnom položaju manjina razgovarali smo s Furijem Radinom, zastupnikom talijanske manjine u Saboru.

Kakva su trenutačno prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj?

U ovom slučaju ne možemo govoriti o pravima u užem smislu riječi, nego o specifičnoj atmosferi koja doista postoji. Nadam se da se građani sjećaju da smo mi još lani u svibnju donijeli Deklaraciju o netoleranciji i etnocentričnosti u Hrvatskoj jer smo već tada osjećali da su se neke stvari mijenjale nagore. Mnogi su bili su ogorčeni tom deklaracijom, no sada se vidi da smo mnogo toga predvidjeli.

Nakon prepiske zastupnika Pupovca i predsjednice napetost je možda čak i veća?

Kada se traži dijalog na najvišoj razini, onda je to znak da postoji potreba za snižavanjem tenzija. Nemojte misliti da se to (misli na neugodnosti koje je doživio Milorad Pupovac, op. a.) nije događalo i zastupnicima drugih nacionalnih manjina. Prepiska između predsjednice i Pupovca dobra je stvar.

Obratio se osobi koja, da tako kažem, utjelovljuje Ustav i predstavlja sve građane. Tako je Pupovac još jednom izrazio lojalnost Hrvatskoj.

A predsjedničin odgovor?

Predsjednica je u odgovoru dotaknula neke teme koje su po mom mišljenju važne. Ona je na isti način pristupila tom problemu i lani kada smo donijeli Deklaraciju. Tada smo išli k njoj i upoznali je sa svojim strepnjama da se u Hrvatskoj nešto događa. Kada je država u ekonomskoj krizi, razumljivo je da nervoza raste. No, upravo bismo u tim trenucima trebali biti sabrani i baviti se pravim temama.

>> Evo što je Pupovac napisao u pismu predsjednici Grabar-Kitarović

>> Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica polovine Hrvatske

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

BU
Bulaba
09:34 16.02.2016.

Furio, aj majketi, o kakvim se neugodnostima radi? Je li vas netko nokautirao, kao što je nokautirana Ružica Čavar? Je li vas netko fizički napao u vlastitom domu, kao što je napadnuta Maja Runje? Je li vam netko razbio glavu i ubio, kao Darku Pajičiću? Je li vas netko strpao bez razloga u ludnicu, kao Marka Frančiškovića? Je li vas netko batinao u crkvi, kao što su batinani invalidi u kolicima? Je li vas netko zaklao, kao što su zaklana dvojica Hrvata u Vojniću? Je li vam netko prijetio odsijecanjem glave, kao što se iz SDSS-a prijetilo Mirku Raškoviću? Sve navedeno je napravila tvoja ekipa, Furio. SDP/HNS/SDSS/četnička ekipa na čijoj si strani i kojoj si dao potpis i podršku za sastavljanje vlade. Što ćeš s tim, Furio? Roniš suze nad napaćenim Pupovcem, na ovo sve što sam naveo šutiš. Ti velika tolerancijo. Valjda shvaćaš da se trebamo braniti od TVOJE ekipe.

ŠK
škurabura
10:15 16.02.2016.

Ja ne pripadam manjincima jer sam većina ,a ipak svaki dan me matletira manjina i to psihički.Svaki dan ponavljaju da su ugroženi, šalju pisma tužibakaju državu po europskim organizacijama. To se zove mentalno silovanje nas većine.

Avatar Frano1
Frano1
09:47 16.02.2016.

@balic, Pa balice slažem se donekle s tobom. Ali ipak da malo prodiskutiramo. Što si ti učinio da dođe do smanjivanja napetosti i snižavanja tenzija, pritom ne tvrdim da sam se i ja baš iskazao u širenju tolerancije. Jesi li i jednom riječju upozorio medije za pristranost i nepoznavnje granica do koje smiju ići u diskredituranju nekoga a taj netko je uglavnom HDZ ili netko tko je za HDZ. Čitavo vrijeme vrijeđaš neistomišljenike i glumiš SDPovog odvjetnika a to, složit ćeš se ne vodi pomirenju. Zar svi ne moramo početi od sebe.