Rat u Libiji

Gadafi naveo NATO da bombardira snage pobunjenika u Libiji

Foto: Reuters/PIXSELL
Gadafi naveo NATO da bombardira snage pobunjenika u Libiji
02.04.2011.
u 18:36
Da se situacija na ratištu ipak odvija u korist Gadafijeve vojske, svjedoči i činjenica da je vlada u Tripoliju odbacila uvjete primirja.
Pogledaj originalni članak

NATO savez je pokrenuo istragu nakon što je objavljeno da je jedan od zrakoplova koalicijskih snaga izveo napad na položaj protuvladinih snaga u blizini prve crte bojišnice kod grada Brege. Oporbene snage koje se već tjednima bore protiv snaga odanih pukovniku Moameru el Gadafiju objavile su da je jedan od njihovih položajanapadnut iz zraka, te da je poginulo najmanje desetero ustanika. Navodno je zabunu izazvalo nekoliko pripadnika Gadafijevih snaga koji su se prišuljali među pobunjenike i otvorilo vatru iz protuzračnog oružja na NATO zrakoplove.

Ove informacije samo potvrđuju da su snage odane libijskom vođi vojnički spremnije i spretnije od ustaničkih postrojbi, kojima nedostaje vojnog znanja. U takvoj situaciji Gadafijevi vojnici lako stvaraju zbunjujuće situacije, kao što je ova u kojoj su NATO snage greškom bombardirale ustaničke položaje. Kada je u pitanju stanje na bojišnici, situacija je prilično konfuzna. Dok pobunjenici tvrde da su ponovno preuzeli nadzor nad Bregom, agencije javljaju da su Gadafijeve snage ušle u strateški vrlo važan grad Misratu.

Da se situacija na ratištu ipak odvija u korist Gadafijeve vojske, svjedoči i činjenica da je vlada u Tripoliju odbacila uvjete primirja koje su ponudili pobunjenici i istaknula da se vladine snage neće povući iz libijskih gradova koje drže pod kontrolom. Nade zapadnih saveznika u skori slom Gadafijeva režima umanjuje i politička neorganiziranost oporbe upobunjeničkom Bengazhiju. Iako sukobi u Libiji traju već tjednima, još nije jasno tko su stvarni lideri oporbe okupljene u Privremenom nacionalnom vijeću.

Čini se kako su među njima najistaknutiji bivši Gadafijevi ministri, general Abdul Fa- tah Younis i Mustafa Abdul-Jalil. Dok čekaju da se oporba politički organizira, zapadni saveznici pokušavaju nagovoriti pukovnika da mirno preda vlast.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 631

OB
-obrisani-
00:08 03.04.2011.

merhaba Barolo

TA
tajkun
02:29 03.04.2011.

izno da izvineš,ti i nisi neki turak

OB
-obrisani-
00:01 03.04.2011.

šalom Štoki !