ZAJEDNO UPALILI 4. SVIJEĆU

Gastroadvent Split: 'Deset godina promičemo mediteransku prehranu'

Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Split: Paljenje četvrte adventske svijeće na Gastroadventu
22.12.2019.
u 16:58
Nutricionistica Olja Martinić iznijela je zanimljiv podatak kako je običaj kićenja svatova ružmarinom nastao upravo zbog toga što ružmarin potiče pamćenje, a vjenčanje je dan za pamćenje
Pogledaj originalni članak

Svijeću ljubavi, četvrtu na adventskom vijencu, upalili su danas novinari tiskanih medija, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, predsjednik Gradskog vijeća Splita Igor Stanišić i direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić. Riječ je o gastroadventu, jedinstvenoj božićno-gastronomskoj turističkoj manifestaciji koja se u Splitu održala deseti put zaredom, u organizaciji nutricionistice Olje Martinić.

- Punih deset godina promičemo mediteransku prehranu. Nikakve nedaće i neprilike nisu nam zasmetale, a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa. Ružmarin je sastavni dio mediteranske prehrane. Potpomaže kognitivna svojstva i najsnažniji je antioksidans među mirišljivim biljkama – kaže Olja Martinić.

Iznijela je zanimljiv podatak kako je običaj kićenja svatova ružmarinom nastao upravo zbog toga što ružmarin potiče pamćenje, a vjenčanje je dan za pamćenje.

Kamen je prirodno stanište ružmarina. Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču, koja obilježava 110 godina postojanja.

Domaćin događanja bio je Hotel Salona Palace čiji je glavni chef Ivan Čike poslužio zanimljiva jela s ružmarinom i kozjim sirom. Poslužena su vina kaštelanske vinarije Vuina i hvarske Zlatan Otok.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.