OI vs. manjine

Gay klub iz Sočija: Ni Putin nam ne može ništa, svi su dobrodošli

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Gay klub iz Sočija: Ni Putin nam ne može ništa, svi su dobrodošli
04.02.2014.
u 17:00
Njemački sportaši na otvorenju OI-a pojavit će se u odori duginih boja
Pogledaj originalni članak

– Ma nema problema, slobodno dođite, nema razloga za strah. Kao gay kabaret radimo još od 2005. i nikada nismo imali problema niti je koji od naših gostiju imao neugodnosti. Nije mi samo jasno zašto se oko homoseksualaca u Rusiji diže tolika prašina – poručio mi je preko telefona Albert, voditelj gay kabaret-kluba Majak u Sočiju, gdje će za samo nekoliko dana početi vjerojatno najkontroverznije Zimske olimpijske igre u suvremenoj povijesti. Kontroverze se ne vrte samo oko njihove sigurnosti i najave islamista Doku Umarova da će Rusima i sportašima prirediti pakao na zemlji, već i zbog prilično oštrog odnosa prema homoseksualnim osobama. Ruski predsjednik Putin potpisao je naime prošle godine zakon kojim se zabranjuje “propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa”, što je odmah izazvalo lavinu prosvjeda LGBT zajednice iz cijelog svijeta. U vrijeme kada se diljem svijeta legaliziraju homoseksualni brakovi, kada se gay i transrodne osobe smatraju ravnopravnim sudionicima u društvu, ovakav je Putinov potez izazvao konsternaciju Zapada.

Bojkot svjetskih čelnika

Pozivi na bojkot pljušte sa svih strana svijeta, ne samo od LGBT aktivista već i s najviših razina svjetske politike. Igre u Sočiju bit će prve ZOI od 2000. godine na čijoj ceremoniji otvaranja neće biti prisutan američki predsjednik ni prva dama SAD-a. Dapače, Barack Obama formirao je ekipu sportaša koja će na ceremoniji predstavljati SAD u kojoj su tri deklarirana gay sportaša, Billie Jean King, Caitlin Cahow i Brian Boitano. Igre će bojkotirati i predsjednici Njemačke, Francuske, Moldavije, kao i premijeri Kanade i Belgije. Nitko od njih ne priznaje kako je odluka o neodlasku u Soči politički motivirana pravima gay zajednice, ali to se vrlo lako daje iščitati. Štoviše, njemački će se olimpijski tim na otvorenju pojaviti u odorama duginih boja jasno pokazujući solidarnost s gay zajednicom. Putin je doduše najavio kako se “gay sportaši i posjetioci Olimpijskih igara ne trebaju ničega bojati pod uvjetom da ne diraju djecu”, no prilično velika razina homofobije koja danas potresa Rusiju i kojom su prožete cijele Olimpijske igre više je nego očita. I samo Putinovo upozorenje “da se diraju djeca” smatra se uvredljivim.

(Foto:Reuters/Pixsell)

– To je kao da pozovete u goste crnačku obitelj i kažete im da su dobrodošli, pod uvjetom da vam ne ukradu srebrni pribor za jelo sa stola – kaže američki analitičar James Kirchick. Ruska homofobija vidjela se i u istupu Anatolija Pahomova, gradonačelnika Sočija, koji je prije nekoliko dana ustvrdio da u ovom gradu homoseksualaca jednostavno – nema.

Nada se ravnopravnosti

U sočijskom Majaku kažu da su Pahomove tvrdnje čista nebuloza i da je i sam gradonačelnik toga svjestan.– Gay scena nije u Sočiju jaka kao u gradovima na Zapadu, ali gay osoba zasigurno ima. Nitko se od njih ne drži na ulici za ruke, ali nama ne nedostaje posjetitelja. Uostalom, Soči je bio poznato ljetovalište još u vrijeme SSSR-a, i posjetitelji iz raznih krajeva bivše države opuštali su se na crnomorskim plažama. A ljetne veze koje su se tu rađale nisu bile samo heteroseksualne – kaže voditelj kluba Albert napominjući kako među njegovim osobljem ima i gay i heteroseksualnih osoba, no nitko od njih ne krije gdje radi. Kako tvrdi, biti gay danas u Rusiji nije ugodno, ali nije ni opasno kao što se tvrdi u zapadnim medijima. Ipak, nada se da će kad-tad postati prihvaćeni te biti ravnopravni građani Rusije.

>> Igre na nikad manjem području održat će se u najdužem gradu Europe

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

DU
Deleted user
19:58 04.02.2014.

istina pretjerao je s tim gori je od nas. a ovi što dolaze u duginim bojama....kako bi amerima bilo da ostali dođu njima u trenirkama sa motivima afganistanske ili iračke ili palestinske zastave za sve koje su direktno ili indirektno poklali.

Avatar Dolar=0
Dolar=0
22:01 04.02.2014.

ne razumem kakava je to povreda pravilnila ponašanja ??? 3. Vrijeđanje ostalih korisnika i upotreba psovki Zar je komentar što se normalan stidi bolestan se hvali? Kog sam to korisnika ja uvredio i kakvu sam to psovku upotrebio. Svaki farmer neće držati bolesne životinje nego samo zdrave. Ja smatram da su gay psihički bolesnici , koliko se god zapadni lečnici trudili da tu bolest prikažu kao normalnu za mene je ona nenormalna

DU
Deleted user
09:25 05.02.2014.

...no comment. Samo sam se logirao, za dat + Agramici!