Gdje su?

Sve manje sezonaca iz Slavonije: Tri su razloga za ''nestanak'' radnika koji su bili ''zaštitni znak'' ljeta na Jadranu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Terase kafića u popodnevnim satima prepune gostiju
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Radovi na modernizaciji tramvajske pruge u centru grada
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Sunčano vrijeme izmamilo je brojne građane na terase kafića
31.08.2022.
u 10:06
Nezaposlenima je dostupna ponuda u njihovoj županiji za stalan posao i manje je zanimanje za migracije u jadranske hotele
Pogledaj originalni članak

Radnici iz Slavonije godinama su bili “zaštitni znak” svake sezone na Jadranu, no tome je, čini se, došao kraj. Dokazuju to brojke, a koliko su Slavonci bili važna karika u turističkim sezonama na našoj obali, svjedoči i to što se, doslovno, “golim okom” može primijetiti kako ih je danas znatno manje.

Barem su nam tako posvjedočili pojedini turisti, koji su se i zapitali “gdje su nestali Slavonci” iz restorana i hotela po Dalmaciji, pa smo i mi krenuli tim tragom.

Potražnja i dalje velika

Da je riječ o znatnom padu broja sezonskih radnika s istoka Hrvatske, dovoljno pokazuje i primjer iz statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Osijek. Upravo je to područje i bilo (po)najveći bazen iz kojega se crpila sezonska radna snaga za Jadran.

– U prvih sedam mjeseci ove godine oko 1100 osoba iz Osječko-baranjske županije zaposlilo se iz evidencije nezaposlenih osoba na sezonskim poslovima na moru. U odnosu na isto razdoblje 2019., bilježi se pad jer su tada iz evidencije Zavoda bile zaposlene 1823 osobe – počinje Ankica Vučković, rukovoditeljica u Odjelu za tržište rada osječkog HZZ-a.

Brojke su bile još niže protekle dvije sezone, no riječ je o prvim pandemijskim godinama, koje se doista ne može uspoređivati. Potražnja, pak, ne jenjava.

– Velik broj poslodavaca s Jadrana imao je potrebu za zapošljavanjem sezonskih radnika iz evidencije HZZ-a – Područne službe Osijek, a odrađene su četiri selekcije za velike hotele te je zabilježen i velik odaziv nezaposlenih – dodaje. Ni stručnost radnika, naglašava, nije upitna. Ugostiteljska škola Osijek jedna je od šest strukovnih škola u Hrvatskoj koja je imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva. Usporedbe radi, ukupno je 25 strukovnih škola u RH imenovano regionalnim centrima kompetentnosti.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Radovi na modernizaciji tramvajske pruge u centru grada

– U Osječko-baranjskoj županiji također postoji sve veća potreba poslodavaca na lokalnom tržištu rada iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma. Nezaposlenima je tako dostupna ponuda rada u njihovoj županiji kroz cjelogodišnje zapošljavanje pa je stoga i manje zanimanje za migracije u jadranske hotele – rezimira rukovoditeljica.

Upravo je jačanje kontinentalnog turizma, stav je i drugih stručnjaka, jedan od razloga zašto je manje Slavonaca na jadranskoj obali. No, nije i jedini.

– Tri su aspekta tog smanjivanja. Prije svega, troškovi u sezoni vrlo su visoki; ako im poslodavac ne osigura smještaj, radnici tamo jednostavno ne mogu preživjeti. Naši ljudi iz Slavonije, usto, nisu spremni živjeti u kontejnerima ili sličnome, što su im poslodavci na moru namijenili. Drugo, plaće na našoj obali niže su od onih koje mogu ostvariti u, recimo, Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, koja se otvorila našim radnicima i apsorbirala puno radne snage. Kvalitetniji kadar, koji govori jezike, vrlo se lako mogao dobro zaposliti u spomenutim srednjoeuropskim zemljama, posebice u “boomu” nakon pandemije. Velika je potražnja za ugostiteljskim i turističkim uslugama u tim zemljama pa se i radna snaga iz Slavonije mobilizirala više prema tim zemljama nego prema Dalmaciji – kaže ekonomski analitičar Damir Novotny. Situacija je takva, dodaje, da više nema dovoljno radnika u ugostiteljstvu ni u Srbiji i BiH.

– Ne smije se, naravno, zanemariti ni domaća komponenta. Porast broja malih OPG-ova, odnosno obiteljskih turističkih smještajnih kapaciteta vidljiv je u cijelom Podunavlju, od Baranje do Iloka. Novi se kapaciteti otvaraju, primjerice, i u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je obnovljen Dvorac Janković u Suhopolju i time otvoreno novih 20-ak radnih mjesta – navodi.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Sunčano vrijeme izmamilo je brojne građane na terase kafića

– Dolazimo sad i do teze koju stalno zastupam, a to je da će ulazak u euro područje i Schengen izjednačiti cijene svih faktora proizvodnje, uključujući i cijene rada u tim zemljama. Tko ne bude mogao platiti za odgovarajuću produktivnost ili kvalitetu radne snage, ostat će bez i nje i morat će je tražiti po Aziji – poručuje.

Podigli plaće

Valamar Riviera ove sezone zapošljava više od 7000 radnika, dolaze iz svih krajeva Hrvatske, uključujući i Slavoniju i Baranju. Za Slavonce i Baranjce kao zaposlenike imaju samo riječi hvale.

– Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom njihova rada i činjenicom da se iz godine u godinu vraćaju raditi u Valamar. Iako je vidljiv pad broja kandidata iz tih regija, konstantnim ulaganjem u programe koji pružaju kvalitetno i dugoročno zaposlenje, visoka primanja i razvoj karijere u turizmu sigurni smo da će se trend s vremenom promijeniti. Bez obzira na krizu koja je snažno pogodila turizam u prethodnom razdoblju, Valamar je značajno podigao plaće i nagrade za sve djelatnike, u što je samo ove godine uložio oko 100 milijuna kuna – navode iz te kompanije.

– Plaće za stručna zanimanja uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare u Valamaru su podignute u prosjeku za 14 posto te njihova primanja ove sezone iznose mjesečno od 1000 do 1600 eura neto – dodaju. 

Konobar na Jadranu

Sezona iz noćne more: 'Nismo imali ni čaše, a za tuš je gazda rekao da je na plaži. Morali smo skrivati POS uređaje...'

'Počeo sam razmišljati da nađem novi posao. Jedan od cimera iz Makedonije dao otkaz jer ni nakon mjesec dana nije vidio ni radnu dozvolu niti ugovor. Dobio je tek pola plaće na ruke. Pokupio je stvari i otišao isti dan. Nakon toga mi ostali morali smo nadoknaditi njegove sate, pa nismo imali ni 5 minuta pauze tijekom smjene', priča konobar koji je dio sezone odradio u Medulinu. Imate priču s Jadrana, kao sezonac, gost, djelatnik u turizmu ili poslodavac... Javite nam se na vecernji@vecernji.hr.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

KI
kiselovrhnje
11:27 31.08.2022.

Racunica je jednostavna, ako ce ih vec ponizavati kod nas onda se mogu ponizavati i na zapadu za triput vecu placu. Radio sam sa slavoncima u sezoni i bili su kvalitetni radnici ali zgadi ti se zivot nakon nekoliko godina rintanja za napuhane poslodavce i polako ih je bilo sve manje i manje. Ovi ih okolnih zemalja nemaju EU putovnicu pa nemaju tu mogucnost, zato je rad u RH za njih ko u Svicarskoj ali s vremenom pristizu sve nizekvalitetniji radnici i kvaliteta usluge opada.

ST
Stainer
11:26 31.08.2022.

A pa dok su mogli pa obećali 6000 pa onda prva 2 mjeseca platili pola jer nije bilo prometa a Kolovoz će platiti u jesen pa nikad nisu ali za novi bmw se moglo dati. Normalno ljudi su otišli u njemačku jer im je bolje i hzzo je plaćao tečajeve za strane jezike kao da znaju raditi ovdje. Oni normalno završili to i otišli u njemačku. Sad imamo konobare iz Srbije a poslje će iz Pakistana.

EZ
ezer
11:40 31.08.2022.

Snašli se ljudi kod kuće ili otišli na zapad za veću plaću i bolje uvjete rada. Naći će se drugi radnici za rad na moru za one ozbiljne poslodavce dok će drugi morati sami raditi.