HAAG Proces Gotovini, Čermaku i Markaču

Generali u Haagu brane i Hrvatsku

Foto: import
Generali u Haagu brane i Hrvatsku
09.03.2008.
u 16:07
Pogledaj originalni članak

Godinama su trajale pripreme za početak suđenja trojici hrvatskih generala, optuženih za “zajednički zločinački pothvat”, u kojemu je haaško tužiteljstvo optužilo generale za sudjelovanje u ratnim zločinima vezanim uz oslobodilačku operaciju Hrvatske vojske – Oluju.

Suđenje Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču spojeno je, odmah nakon uhićenja Gotovine, koji je gotovo četiri godine izbjegavao pojavljivanje pred Haaškim sudom. Haaško je tužiteljstvo na ovim optužnicama radilo desetak godina, a želi dokazati da je tadašnji državno-vojni vrh planski i smišljeno dogovarao i proveo etničko čišćenje krajeva koje su nekoliko godina pod okupacijom držali srpski pobunjenici. Ishodište optužnice je “Brijunski sastanak”, nekoliko dana prije Oluje, na kojemu su, drži tužiteljstvo, Hrvati dogovarali čišćenje Srba.

Trojica krivaca
Kao adekvatni krivci odabrani su Ante Gotovina, kao glavni vojni zapovjednik na središnjem dijelu terena koji su oslobađale hrvatske snage, Mladen Markač, kao zapovjednik specijalnih jedinica MUP-a, koji su prvi krenuli u proboj, te Ivan Čermak, koji je nakon oslobođenja u Kninu obavljao de facto fukciju Vladina “guvernera”.

Svu trojicu haaško tužiteljstvo tereti za sudjelovanje, zapovjednu i drugu odgovornost za zločine koji su počinjeni nad srpskim civilima tijekom i nakon završetka operacije Oluja. S obzirom na tekst optužnice, tužiteljstvo želi dokazati i kolektivnu krivnju bivšeg hrvatskog političkog vrha za ove događaje. Stoga je obrana hrvatskih generala na teškim iskušenjima jer, braneći svoje klijente, trebaju obraniti i dignitet i opravdanost hrvatskih vojnih oslobodilačkih akcija, kao i tadašnje odluke državnog vrha.

Dugo do presuda
Nakon višegodišnjih priprema, razdoblja u kojima je čak bila i upitna suradnja obrana i države (Akcijski plan za hvatanje Gotovine), nakon svojevrsnog rata među obranama (zbog sukoba interesa otpali odvjetnici Čermaka i djelomično Markača), prije ovog megasuđenja Hrvatima strasti su smirene, a državni je vrh intenzivno zainteresiran i uključen u suđenje koje će dugo intrigirati cjelokupnu hrvatsku javnost.

Nakon predraspravne sjednice u ponedjeljak, suđenje hrvatskim generalima počinje u utorak, 11. ožujka. Uvodnu riječ drži tužiteljstvo. Nakon toga, vjerojatno drugog dana, uvodnu riječ uime obrane Gotovine održat će i Luka Mišetić, glavni branitelj Gotovine.

Uslijedit će i prva svjedočenja svjedoka tužiteljstva, a računa se kako će, u sklopu izlazne strategije suda, i tužitelji i sve tri obrane zajedno za svoje svjedoke dobiti tek po šest mjeseci vremena. Do prvostupanjske presude proći će barem još idućih godinu i pol dana, vjerojatno i dva-tri mjeseca dulje.

Pogledajte na vecernji.hr