Gimnazija puna

Gimnazija puna, za obrtničku najmanje interesa

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Gimnazija puna, za obrtničku najmanje interesa
08.08.2014.
u 08:05
Ravnatelj Branko Cvetković. Loš interes učenika za obrtnička zanimanja nalazi u lošem funkcioniranju gospodarstva, nesređenom tržištu rada, nedostatku profesionalnog usmjeravanja učenika u osnovnoj školi
Pogledaj originalni članak

Većina dojučerašnjih osnovaca upisavši se u prvom roku u srednje škole riješila se daljnjih briga. Ostalima, spriječenima popravcima ili drugim razlozima ostaje jesenski rok, kada će se moći odlučiti za jedno od 220 mjesta koliko ih je slobodno u 12 od 14 srednjih škola na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naime, u bjelovarskoj Gimnaziji, te Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovara zadovoljno trljaju ruke jer su kvote popunili već u ljetnom upisnom roku.  Najmanje mogućnosti za upis u jesenskom roku je u Medicinskoj školi Bjelovara, jer je od planiranih 112 učenika u prvim razredima ostalo samoj jedno slobodno mjesto za dentalnoga tehničara. Dobro je popunjena i Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovara, za koju se od 188 planiranih u ljetnom roku odlučilo čak 180 učenika, pa je ostalo još osam mjesta na raspolaganju za jesenski rok. Nasuprot velikoga interesa pokazana za programe u tim školama, slab je interes za Obrtničku školu Bjelovara.

Naime, iako su planirali upisati 150 učenika, popunjene su tek dvije trećine.-Prema sadašnjoj situaciji nedostaje dvadesetak učenika da se formiraju sva razredna odjeljenja. No, ostaje još jesenski rok, a iskustva pokazuju da tada ipak pristigne znatan broj učenika-kaže ravnatelj Branko Cvetković. Loš interes učenika za obrtnička zanimanja nalazi u lošem funkcioniranju gospodarstva, nesređenom tržištu rada, nedostatku profesionalnog usmjeravanja učenika u osnovnoj školi, ali i činjenici da je ukinut bodovni prag, pa se brojna djeca odlučuju za četverogodišnje programe. Među školama u gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije još 35 učenika očekuje Tehnička škola Daruvara, 26 Srednja škola Čazma, njih 24 Gimnazija Daruvara, te 13 učenika Srednja škola Augusta Šenoe u Garešnici.

Najbolje stoji Srednja škola Bartola Kašića u Grubišnom Polju gdje je tek devet slobodnih učeničkih mjesta od 100 koliko su ih ondje planirali upisati.

>> Evo koliko đaka na jesen kreće u srednje škole

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.