NAPAD S KAPTOLA

Glas Koncila optužio Vladu da je korumpirana i pogoduje lobijima!

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Glas Koncila optužio Vladu da je korumpirana i pogoduje lobijima!
20.06.2012.
u 07:29
Jesu li nositelji aktualne vlasti svjesni razmjera svoje korumpiranosti ako su ih lobiji kupili, odnosno razmjera neodrživosti takve politike, piše Glas Koncila
Pogledaj originalni članak

Kritika katoličkog tjednika Glasa Koncila aktualne Vlade sve je žešća, pa je glavni urednik mons. Ivan Miklenić u današnjem broju objavio i u svome komentaru argumentirao da je ova vlada – korumpirana!

"Deklarativnim silaskom komunističkog sustava s vlasti i ustrajavanjem višestranačke države u kojoj u gotovo svim strankama gospodare perspektivni kadrovi bivšeg komunističkog režima i njihovi istomišljenici i u kojoj stvarna moć upravljanja nikada nije posve prešla u ruke legalno izabranih nositelja vlasti, otvoren je prostor da se pretežno bivši direktori pretvore u novopečene tajkune a da, premda je u društvu proklamirano slobodno tržište, i dalje funkcioniraju na principima nekadašnjih SIZ-ova. Gotovo da nema značajnije djelatnosti - u kojoj se vrte imalo veći novci - a da njome ne gospodare, i to na monopolistički način, interesne skupine, ponegdje čak i pojedinci, ili drugi centri moći", piše Miklenić, koji se osvrće i na smjenu ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, tvrdeći da je Vlada svoju korumpiranost potvrdila upravo u njezinu slučaju.

"Budući da Ministarstvo zaštite okoliša 'pokriva' određene djelatnosti u kojima se vrte veliki novci, te su djelatnosti na svoj način privatizirale određene interesne skupine pa je logično da one ne žele nikakve promjene. A ministrica je dirnula u veoma financijski krupne interese vezane uz projekte kao što su hidroelektrana u Dubrovniku i sve ono čemu bi ona trebala zapravo poslužiti, termoelektrana u Plominu, ili u interese vezane uz gospodarenje otpadom zagovarajući povećanje obujma recikliranja sa 23 na 50 posto, kako traži Europska Unija, ili interese vezane uz kriminal u otkupu plastičnih boca i interese vezane uz korištenje plastičnih vrećica. Udruge koje se bave ekološkim pitanjima nisu se ovih dana ustručavale govoriti o mafijaškom ponašanju i interesima 'mafije' na tom području. Ministrica je, kako je objavila, dobivala i prijetnje, a vlada Kukuriku koalicije ipak joj je okrenula leđa. Nije li to više nego očit znak da se aktualna vlast bez pridržaja priklonila određenim interesnim grupama i lobijima, izdajući na taj način svoju temeljnu dužnost da bude u službi općega dobra", pita se glavni urednik Glasa Koncila.

On kaže kako je "slično priklanjanje aktualnih vlasti izričitim interesima moćnih pojedinaca i interesne skupine, a na izričitu, golemu štetu običnih građana, iskazano u prijedlogu Zakona o obveznom osiguranju u prometu".

"Naime, stanoviti osiguravateljski lobi naišao je na otvorena vrata u Ministarstvu financija (!) koje je stalo iza prijedloga zakona koji, kako kažu eksperti, derogiraju odredbe Zakona o obveznim odnosima te se na taj način višestruko pogoduje osiguravateljskim društvima. Očito je da prijedlog toga zakona staje na stranu krupnog kapitala, da štiti interese osiguravajućih društava, a ljudima koji su pogođeni već samom činjenicom što su nastradali u prometnoj nesreći još dodatno onemogućuje dobivanje koliko-toliko pravedne zadovoljštine u obliku odštete", piše Miklenić dodajući kako "nije neobično da se pojedinci i skupine na sve pa i nečasne načine bore za svoje interese, ali jest tragično i etički nedopustivo da državne vlasti, koje su dobile mandat da služe općem dobru, svjesno pogoduju tim nositeljima krupnog kapitala, koji su očito sve pohlepniji, nanoseći na taj način izravnu štetu mnogim građanima i čitavome društvu".

"Jesu li nositelji aktualne vlasti svjesni razmjera svoje korumpiranosti ako su ih ti lobiji kupili, odnosno razmjera neodrživosti takve politike", pita se u najnovijem broju svoga tjednika.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 141

LU
luja
09:56 20.06.2012.

Korumpirana nego sta, ovo treba mijenjati sto prije to bolje.

BA
BARUH
07:42 20.06.2012.

Mikleniću zar nisi čitao da je gospodin Isus kad su ga htjeli učiniti carem pobjegao od svojih sunarodnjaka, jer se nije želio miješati u politiku. Tko tebi ili bilo kojem vjerniku daje druge smjernice. Prestanite se baviti politikom, vršite svoje dužnosti u crkvi.

Avatar jwayne
jwayne
11:11 20.06.2012.

Sanader vam je bio bolji!? Horror! 9 krug!